Ева Кънева от Добрич е избрана за най-красива българка за 2015 г.

13:52, 25 яну 16 25 1254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Една жена, която прави най-добрите художествени преводи от скандинавски автори и получи награда за приноса си, и един градски герой, поетът с псевдонима Августин Господинов, са най-красивите българи на 2015-та, определи читателският вот в най-оспорваното до момента гласуване в историята на единствената по рода си подобна класация у нас, съобщи viewsofia.com.

През 2014-та, читателите на View Sofia определиха за Най-красив българин Григор Димитров, а за Най-красива българка - Албена Денкова.

Ева Кънева от Добрич е преводач от скандинавски езици. Тя получи държавното отличие "Преводач на годината от норвежки език". Отличието се присъжда на всеки две години от 2007 г. насам за качество и принос в областта на превода на норвежката художествена литература.

Ева Кънева превежда автори като Ю Несбьо, Ане Холт, Карин Фосум, Юси Адлер-Улсен, Хокан Несер, Мария Грипе, Хенинг Манкел, Лене Кобербьол. Родена е преди 30 години в Добрич, завършила е немската гимназия в родния си град, а след това специалността "Скандинавистика" в Софийския университет. Работи за издателство "Емас". Има над 30 преведени книги от норвежки, шведски и датски на български език.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама