Токсичен прах дишат варненци

13:25, 25 яну 16 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Запрашаване на въздуха с фини прахови частици над нормите е отчела през последните четири дни измервателната станция „Ангел Кънчев“ във Варна. Това става ясно от данни на Изпълнителната агенция по околната среда и водите. Надвишаването на допустимата средноденонощна концентрация варира от 1.3 пъти до 2.58 пъти. Най-високата стойност на замърсяване е отчетена на 22-ри януари.

През последните дни сериозно замърсен въздух отчитат измервателните станции в още 18 населени места в страната. В някои градове превишаването е над 6 пъти. Сред най-запрашените се оказват райони в София, Видин, Горна Оряховица и други.

Като причина за високата концентрация на прахови частици от агенцията посочват масовото използване на твърдо гориво в битовия, обществения сектор и емисиите от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятните метеорологични условия. Според разпоредбите превишаването на допустимата средноденонощна концентрация в населено място не трябва да бъде повече от 35 пъти годишно.

Децата, възрастните и хората с хронични белодробни заболявания, грип или астма са особено чувствителни към високи стойности на фини прахови частици, припомнят от агенцията. При постъпването на праха в организма, предимно чрез дихателната система, по-едрите частици се задържат в горните дихателни пътища, а по-фините частици достигат до по-ниските отдели на дихателната система, като водят до увреждане на тъканите в белия дроб.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама