Прокуратурата в Казанлък разследва търговия с наши бебета в Гърция

13:08, 25 яну 16 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Районната прокуратура в Казанлък се самосезира днес по повод изнесени данни за продажба на български бебета в Гърция в журналистическо разследване в предаването „Ничия земя“ по Нова телевизия, съобщиха от Апелативна прокуратура Пловдив.

Проверката е разпоредена по реда на чл. 145 ал. 1 т. 3 от Закона за съдебната власт  и е с за събиране на данни за престъпление по чл. 159 а ал. 3  от Наказателния кодекс – за трафик на хора с цел продажба на новородени деца. 

Наблюдаващият прокурор е постановил да бъдат изяснени следните факти, изнесени в тв предаването – установяване на самоличността на бременните жени, за които се посочва, че са от Казанлък, както и на лицата, които са ги приемали в Гърция и съдействали за т.нар. „продажба“ на новородените им деца.

При установяването им ще бъдат снети подробни обяснения, от тях и от семейния им кръг, за изясняване на тези обстоятелства. Проверката ще уточнява и при кои лични лекари и акушер-гинеколози бременните жените са посещавали консултации. Лекарите ще трябва да представят информация за извършваните прегледи, термина и данни за настъпило раждане.

Районна прокуратура Казанлък ще потърси съдействие за конкретния случай от международни служби и властите в Република Гърция за наличие на данни за трансгранична дейност, свързана с трафика на хора.

Проверката е възложена на служителите от Районното полицейско управление в Казанлък и трябва да приключи в кратък срок.  

Припомняме, че в предаването участникът в схемите за търговия с новородени разказа за казанлъчанката Елена продала осем свои бебета в Гърция. По думите му голяма част от жените, които идвали да родят в Гърция са от Казанлък. През април м.г. в Атина той заварва в апартамент на продавачи две семейства от Казанлък. И двете жени са бременни. След като родили, продали децата. Телевизионният екип намери и родилка в болницата, която също е от Казанлък и казва, че дошла тук с мъжа си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама