“Булгар, булгар” отпада от учебната програма

12:54, 25 яну 16 25 1233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Учениците вече няма да се забавляват с култовото “Булгар, булгар” от вечния “Бай Ганьо” на Алеко Константинов. Златната реплика от третата част на “Бай Ганьо тръгна по Европа” и по-конкретно главата "Бай Ганьо в банята" отпада от учебната програма, предлагат от просветното министерство. На нейно място влиза "Бай Ганьо пътува". 

Предложението е на самия министър на образованието проф. Тодор Танев и в момента е на фаза обсъждане, предаде репортер на София Topnovini.bg.

“Вече сме в 21 век и България е мръднала от тогава”, обясни проф. Танев, като допълни, че винаги е смятал, че тази част не е подходяща за изучаване от учениците.

В момента произведението се учи в VII клас.

"Хубава си, моя горо" и песните на Добри Чинтулов отпадат от съдържанието по литуратура, но ще се изучават подробно по музика. 

В 10 клас няма да се изучава български език, а само литература, защото тогава е и външното оценяване.

От чуждите произведения да не се учи "Граф Монте Кристо", предлагат още от екипа на министъра. Те също така предпочели "Хамлет" пред "Ромео и Жулиета".

До момента от ведомството са публикували предложенията си за промени в учебните планове за 2, 6 и 8 клас. Дори при сравнение с досегашните обаче няма как да се установи със сигурност дали нещо отпада или се мести в друга година от обучението. 

Както по-рано стана ясно, че Паисий Хилендарски няма да отпадне, а просто ще бъде изучаван в по-горен клас.

От министерството организираха почти двучасова пресконференция, на която основно критикуваха медиите за некоректните заглавия с "отпада", и "няма да се учи". Почти на финала на сбирката, на която през цялото време уверяваха, че почти нищо не отпада от съдържанието по литература, стана ясно, че произведенията за учениците намаляват от 171 на 140. Не стана ясно обаче кои и защо. Някои от произведенията просто се местят от един клас в друг, както "История славянобългарска", а други оставали само в профилираната програма. 

Танев многократно обясни, че става дума за предложения на екипа му, които в петък бяха публикувани за обществено обсъждане и със сигурност ще претърпят промени. Откри в реакцията срещу промените, които ведомството му предлага, намесата на политици, но не уточни кои. Нямало обаче да позволи децата да станат заложници на политически интереси. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама