Проектите за водния цикъл на Добрич не стават, трябват нови

12:04, 25 яну 16 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проектите, които са разработени за водния цикъл на Добрич, на практика на могат да бъдат реализирани. Това съобщи кметът Йордан Йорданов, който в края на миналата седмица е имал среща в Министерството на околната среда и водите. Той припомни, че проектите са направени по програма ИСПА.

Оказва се, че, когато е била пусната обществената поръчка, когато са били избрани изпълнители, чисто технически проектите не са можели да се реализират, обясни той. И посочи: „На хартия може да е много добре, но на практика никак не е добре“.

В МОСВ са обсъдени възможностите, въпреки този проблем, Община Добрич да успее да се вмести в срокове. Решено е до 1 март да бъде подадена документацията с всички нужни апликационни форми, строителни разрешителни и т.н., но без самите проекти.

„Те ще бъдат включени за доработка в самата обществена  поръчка т.е. нещата ще стават в движение. МОСВ и аз, като кмет на град Добрич, изразихме оптимизъм за това, че  всичко ще бъде наред, че нещата ще се случат навреме и няма да забавим изпълнението на проекта. Това означава вид допълнителен инженеринг към поръчката, която ще бъде пусната към съответните лотове. За мое най-голямо учудване, се оказва, че ние имаме доклад от Европейската банка, която също изразява становище, че проектите не са реални. Т.е. че на практика не могат да бъдат реализирани и строителят би изпитвал много големи трудности, да не кажа, че изобщо не би могъл да ги реализира“, обясни Йорданов. Той посочи, че тези проекти ще бъдат включени в обществената поръчка за съответния изпълнител. Тези, които бъдат избрани за изпълнители на проектите ще имат нелеката задача да актуализират чисто технически самите проекти, допълни той.

Кметът е оптимист, че Общината ще може да се вмести в сроковете и реализацията на проекта ще стартира есента.

Проектът е на стойност около 98 млн. лева, без ДДС. Очаква се, стойността му, в резултат на провеждане на обществените поръчки да намалее с няколко милиона лева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама