Забраняват минаването по въжения мост между Чалъковци и Селци, опасен е

11:26, 25 яну 16 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Районна прокуратура - Пловдив, сезира кметовете на общините Раковски и Садово за ограничаване на достъпа за пешеходци до въжен мост, който се намира над река Марица и попада в землищата на с. Чалъковци, общ. Раковски, и с. Селци, общ. Садово, заради опасност за преминаващите по него.

До извода за влошеното техническо състояние се е стигнало след проверка по реда на общия надзор за законност за безопасността на въжените мостове - общинска или държавна собственост, извършена в изпълнение на указанията на Върховната административна прокуратура.

Проверката на Районна прокуратура - Пловдив, е обхванала общините Пловдив, Родопи, Марица, Хисар, Съединение, Стамболийски, Раковски, Перущица, Куклен, Кричим, Калояново и Брезово.

Извършена е по реда на чл. 145 ал. 1 точки 1 и 3 от Закона за съдебната власт, според който прокурорът може да изисква документи, обяснения, експертни мнения и други материали, както и да възлага на съответните органи при данни за престъпления или за незаконосъобразни актове и действия да извършват проверки и ревизии в определен срок, като му представят заключение.

Установено е, че на териториите на общините "Родопи", "Марица", Хисаря, Съединение, Стамболийски, Перущица, Куклен, Кричим, Калояново и Брезово няма изградени въжени мостове - общинска или държавна собственост. На територията на община Пловдив е наличен само един въжен мост - над река Дерменка, чието състояние е добро и през лятото на 2015 г. му е бил извършен основен ремонт, при който са монтирани парапети.

Проверката е установила, че мостът между с. Чалъковци, общ. Раковски, и с. Селци, общ. Садово, попада на границата между териториите на двете общини Раковски и Садово и не е ясно чия собственост е. "След като се уточни в юрисдикцията на коя община се намира съоръжението, от съответния кмет трябва да бъде назначена комисия, която да установи състоянието му и да издаде заповед за поправянето, заздравяването или премахването", се сочи в указанието на Георги Кърпаров, прокурор при Районна прокуратура - Пловдив.

Според събраните данни в момента мостът не е безопасен за експлоатиране и създава рискове от инциденти като падане, подхлъзване и др. Съоръжението в това си състояние не отговаря на едно от основните изисквания към строежите, записано в чл. 169 ал. 1 т. 4 от Закона за устройство на територията, а именно не е безопасно. "Това обстоятелство налага кметовете на общините Раковски и Садово да издадат заповеди по реда на Закона за устройство на територията - чл. 224а, с които да забранят достъпа до моста до неговото обезопасяване", се сочи в сигнала на Районна прокуратура - Пловдив.

Районна прокуратура - Пловдив, е изпратила становището и до областния управител на Пловдив Здравко Димитров, който да проконтролира действията на кметовете на общините Раковски и Садово.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама