Паисий не отпада от учебниците, "Джелем, джелем" също, обявиха от МОН

09:22, 25 яну 16 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Паисий Хилендарски не отпада от учебната програма, той просто се размества. Винаги незнанието води до погрешни реакции. Защо искате да живеем във вчерашни ден? Защо не искате да погледнете света през очите на децата? 

Това каза в сутрешния блок на БТВ зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева по повод промените в учебните планове и отпадането на знакови български произведения от учебниците.

„Българската идентичност е нещо, което минава като червена нишка. Не звучи добре израза "отпада Паисий". Паисий присъства в учебното съдържание в следващи класове. „История славянобългарска“ е исторически извор и присъствието на тези текстове ще бъде в 9-и клас. В 6-и клас имаме само 40% от учебните часове за нови знания“, продължи Кастрева.

Тя добави, че „Къде си, вярна ти любов народна“ на Добри Чинтулов ще се разглежда в по-горни класове.

„Ако Петър Берон е създал най-хубавия български учебник, ние не сме във времето на Петър Берон. Днес трябва да възпитаме у децата си желание да учат през целия си живот“, категорична бе Кастрева и добави, че е много важно да се даде шанс на учителите.

Тя отново потвърди, че „Даваш ли, даваш, балканджи Йово“ отпада от образователния план. Въпреки това бе категорична, че „никой няма да забрани на един учител да прочете едно произведение“. Тя е убедена, че всеки ученик по желание ще научи наизуст точно това произведение, дори и то да не е включено в учебната програма, стига учителят да се сети да го изиска.

За ромския химн „Джелем, джелем“, който присъства в учебник по музика, Кастрева разкри, че подобни произведения дават знания, умения и компетентности. Зам.-министърът обясни още, че по желание учителят може да смени тази с друга ромска песен.

Ваня Кастрева каза още, че учебниците за трети клас все още не са готови, тъй като предстои обсъждане на учебния материал, който ще влезе в тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама