Турция финансира с милиони наши училища, обявиха от Главното мюфтийство

08:10, 25 яну 16 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не виждам проблем Главното мюфтийство да си сътрудничи с Турция. Сътрудничим си на тема религия и образвоание. За това и Турция дава няколко милиона лева за четири учебни заведения у нас, които са под шапката на Главното мюфтийство. Това каза в ефира на Нова телевизия говорителят на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов.

Вчера Мустафа Хаджи беше преизбран за главен мюфтия с пълно мнозинство. По време на конференцията за избора му се заговори, че Турция финансира мюфтийството, като покрива 40% от бюджета му.

Ахмедов обаче обясни, че това са пари за образование. Първоначално той не пожела да конкретизира колко точно дава Турция за образование у нас, но след неколкократно питане на водещите обясни, че всяко от учебните заведение получава по 1,5 млн.лв. финансиране. По думите му то е частично и покрива 40% от бюджетите на специализираните училища.

„Това е малка сума. Това е ясно финансиране и то дава ясно развитие на кадрите в България. Искахме да сме на делегиран бюджет, но ни беше отказан от държавата”, допълни той.

Ахмедов посочи, че става въпрос за три училищата и Висшия ислямски институт. Той каза, че това са гимназии, в които се изучават основни предмети и религиозни предмети. Учебните заведения били контролирани от Министерството на образованието.

„Децата завършили тези училища могат да станат имами, но по-голяма част от тях продължават обучението си в български университети”, допълни говорителят на мюфтийството.

Той не пожела да каже защо Турция дава пари за образование точно в България. По думите му целта е „подкрепа на ислямското образование в нашата страна”.

Ахмедов отрече и излязлата в някои медии информация, че вакъвските имоти, собственост на мюфтийството, ще бъдат разпродавани. По думите му вакъвски имот не може да бъде продаван или ипотекиран. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама