Опит за подкуп при прекарване на над 40 иракчани през Дунав мост отново пред Темида

08:12, 25 яну 16 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Прокуратура и каналджия оспорват присъда за опит за подкуп и нелегално прекарване на над 40 иракчани през Дунав мост. Поради това делото влиза на втора инстанция - Апелативен съд Велико Търново.

Окръжен съд Русе вече призна подсъдимия Кемал. Т. за виновен в това, че на 07.04.2015 г. в гр. Русе, в съучастие като извършител с Бюлент Г. (1971г.), на съвместен българо-румънски ГКПП „Дунав мост” трасе изход - Гюргево, е направил опит да преведе през границата на страната група от хора без разрешение на надлежните органи на властта с товарен автомобил “Волво 460” с турски регистрационен номер и хладилно полуремарке. 41 лица са изброени поименно в диспозитива на обвинителния акт и присъдата, всички от Ирак, 4 от който дори не са навършили 16 г.

Кемал Т. е осъден на 1 година и 4 месеца лишаване от свобода, както и да плати 1200 лева глоба в полза на държавата.

Със същата присъда, Кемал Т. е признат за виновен и в това, че на 07.04.2015г. предложил подкуп на В. С. М. - старши специалист в отдел „Борба с наркотрафика“ в Митница –Русе и на О. В. А. – старши полицай на Гранично контролно-пропускателен пункт I степен – Русе при Гранично полицейско управление - Русе. Срещу 2 625 евро те трябвало да "си затворят очите" и да не извършат действия по служба, свързани с проверката на товарния автомобил.

Поради това първоинстанционният съд го осъдил на 1 година и 4 месеца лишаване от свобода, както и да плати 3000 лева в полза на държавата.

В крайна сметка Кемал Т. получил едно общо наказание, измежду наложените, а именно по-тежкото в размер на 1 година и 4 месеца лишаване от свобода, които да излежи при общ режим в затворническо общежитие от открит тип, както и да плати глоба в размер на 3 000 лева.

Делото в Апелативен съд Велико Търново е образувано по протест на Окръжна прокуратура Русе и въззивна частна жалба от подсъдимия.

Съучастникът Бюлент Г. е сключил споразумение с прокуратурата, одобрено от Окръжен съд Русе. На 16.07.2015 г. му е било наложено наказание 1 година лишаване от свобода, което да изтърпи при общ режим и да плати 2 000 лева глоба на държавата.

Споразуменията не могат да се обжалват и имат силата на влязла в сила присъда. Поради това той не е подсъдим по продължаващото дело.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама