След 8 години чакане Административният съд в Шумен влиза в нова сграда

07:24, 25 яну 16 25 483 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До месец Административният съд в Шумен (ШАС) ще се премести в нова сграда. Това обяви пред Topnovini.bg председателят на съдебната институция Кремена Борисова.

Магистратите ще напуснат последния етаж на ул. „Адам Мицкевич” 1 и ще се нанесат на два етажа в сграда в центъра на града, където преди се помещаваше банка.

Имотът е закупен от Министерството на правосъдието от „Уни Кредит Булбанк”, но заради финансови затруднения съдът не успя да се нанесе по-рано в сградата.

„Извървяхме труден и продължителен път, бяха коментирани различни варианти и през 2009 г. Министерски съвет взе решение да се закупи част от сградата и тя да бъде предоставена на ШАС”, разказа Кремена Борисова.

Самата покупко-продажба е осъществена в средата на 2011 година, след което са били нужни няколко години на Министерството да обезпечи необходимото финансиране и да проведе необходимите обществени поръчки за проектиране и избор на изпълнител на основен ремонт, промяна и преустройство на сградата за нуждите на съда. По данни от правосъдното министерство цената на закупения имот е 2 564 778 лв., като за преустройство са дадени 1 096 967 лв.

„Собственик на имота е министерството, ШАС реално е ползвател и сградата е предоставена за обезпечаване на нуждите на съда”, обясни председателят на ШАС.

Проблемът с обезпечаване на Административен съд – Шумен със сграда датира много отдавна - още от създаването на 28-те регионални административни съдилища през 2007 г., и намира решение едва сега.

Ремонтът на сградата стартира през септември миналата година и вече е приключил.

„Чисто законово процедурата е приключена, има удостоверение, издадено от Община Шумен за въвеждане на строежа в експлоатация и има всички законови основания да ШАС да се премести в новата сграда”, каза Борисова.

Остава да бъде извършена доставката и монтажът на мебелите. Трябва и да се инсталира звукозаписното оборудване в съдебните зали и поставянето на информационните табла.

В новата сграда ШАС ще се помещава на втория и третия етаж, ще ползва и част от първи етаж - фоайе с помещение за охрана. Общата квадратура на всички помещения е 1265 квадратни метра. На тази площ са разположени две съдебни зали с различна големина. Едната е по-голяма и е предназначена за заседаване на тройни състави и заседания с участие на повече страни, обясни магистратът и допълни, че дори при дублиране на графици два съдебни състава ще могат да работят едновременно.

Залите разполагат с необходимите условия за провеждането на заседания, страни в които са лица, изтърпяващи наказание лишаване от свобода.

Новата сграда предоставя и условия за достъп на хората в неравностойнно здравословно състояние, като е снабдена с рампа за придвижване на помощни средства - инвалидни колички, която отсъстваше в старата сграда и по този начин им се гарантира по-лесен достъп до правосъдие.

Борисова отбеляза, че помещенията в нея са достатъчни, за да обезпечат нормалната работа на магистратите и служителите.

В момента в съда работят 27 човека – 6 съдии и 21 съдебни служители.

В новите помещения има изграден и обучителен център. Председателят на ШАС подчерта, че една от политиките на съда още от създаването му е да се работи в посока повишаване на квалификацията на хората, които работят в него.

Освен за обучения този център ще бъде използван и за различни конференции.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама