"Движение 21": Имитацията на съдебна реформа обслужва статуквото

23:22, 24 яну 16 / Политика 25 449 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Действията на партиите и силите на статуквото от последните месеци ясно показват намеренията им да имитират промени, за да запазят влиянието си върху ключови позиции в съдебната система. Това се казва в позицията на „Движения 21“, разпространена от пресцентъра на партията.

„Основният елемент от стратегията за реформа в съдебната система – конституционните промени, бяха внесени в Народното събрание в минимален вариант“, посочват още от партията на Татяна Дончева.

Според тях при окончателното приемане на закона са отпаднали съществени предложения, което на практика не просто спъва, а обезсмисля заявката за реформа в правосъдието. Проблемите в съдебната система и слабостите във функционирането на правовата държава продължавали да стоят неразрешени.

София Topnovini.bg публикува останалата част от съобщението на „Движение 21“ без редакторска намеса:

Изтеклите записи от разговори между високопоставени магистрати разкриват връзки и зависимости в съдебната система, водещи до незаконна намеса на лобисти, политици и магистрати в работата на съда.

Зачестилите дръзки убийства и други форми на насилие говорят за критична слабост или отсъствие на институциите в секторите сигурност и правосъдие.

Всичко това е следствие от наложеният мафиотски модел на задкулисно, олигархично управление, основан върху широка мрежа от човешки и материални ресурси за контрол върху политически партии, правоохранителната и правосъдната система, значими части от икономиката, медиите.

„Движение 21“ ще продължи да следва заявените си приоритети за реформа в правосъдието. Без ефективно разследване, обвинение и правораздаване, значителна част от бюджетните и от европейските средства влизат в ръцете на мафиотски структури и служат за укрепване на задкулисните зависимости. Промяната трябва да се случи, защото е осъзната необходимост. Защото именно съдебната система може да отстрани мафията от институциите.

Развитието на политическата ситуация в България показва, че на следващите парламентарни избори трябва да се търси масова подкрепа за политическа сила, която иска да прави реални реформи. Имаме фундаментални проблеми с върховенството на правото, със защитата правата, здравето и живота на гражданите, с икономическата свобода и заграбването на икономиката от олигарси, със свободата на словото и достъпа до обективна информация, с качеството на образованието и здравеопазването. Решаването на тези проблеми не може да бъде отлагано повече. Апатията, незаинтересоваността и примирението, отсъствието на гражданите от политическия живот на страната ни обричат на още по-голямо затъване.

Етикетите „ляво“ и „дясно“ са неуместни спрямо преодоляването на състоянието на разпад на институциите и на обществото. Необходимо е и ПП „Движение 21“ ще работи за постигане на съгласие и взаимодействие на широк кръг личности и организации, за да може на следващите избори да се отнеме властта от задкулисието и олигархията. Необходимо е рестартиране на политическата система, чисто начало, с което да се върне доверието в институциите и в политиката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама