„Човек на Борисов“ и синдик поискали 500 хил. евро рушвет за „Химко“

19:58, 24 яну 16 25 645 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представящ се за близък до премиера Бойко Борисов и синдикът на "Химко" са поискали 500 хил. евро рушвет от американски инвеститор. Това става ясно от писмо от шефа на компанията ANJ Group до премиера и главния прокурор, което показа в предаването си по телевизия BIT Сашо Диков. 

Само преди два дни стана ясно, че депутатът от ДПС Делян Пеевски е купил и "Химко". 

Ян Аронов твърди, че няколко пъти са идвали в България с уговорка да подпишат договор за завода, платили са 15 хил. евро на синдика Росица Томова, но впоследствие са им поискани нови 500 хил. евро, и то пред свидетели. 

"Около "Химко" има криминална група за изнудване", пише още Аронов и уверява, че интересът им към завода във Враца, не да го дадат за скрап. 

Уверява, че са готови да представят документи и свидетели по всичките си твърдения. 

От прокуратурата са отказали коментар с мотива, че журналистът не е страна по казуса, а от правителствената пресслужба са потвърдили, че са получили писмото на 15 януари. Те обаче не можели да вземат отношение, тъй като с това щели да нарушат разделението на властите.

Енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че не знае за писмото, но в петък по време на парламентарния контрол беше категорична, че само Пеевски е проявил интерес към завода. 

Междувременно енергийният експерт и бивш посланик в Москва Илиян Василев коментира във Фейкбук: "Сашо Диков добре прави, че изнася писмото на американския инвеститор - който е бил възпретятстван от покупка на Химко веднъж от синдика и втори път от "съветник" на премиера. Тъй като бях непосредствен свидетел на подобна схема в случая с Виваком, на която Бойко Борисов зае същата поза на " страничен наблюдател" тъй като работата била извън неговите компетенции, питам как така, държавата, към чийто дружество Химко Враца е задлъжняло над 100 милиона лева и която единствено разчита на максимално висока цена от продажбата на активи от масата на несъстоятелността няма материален интерес от разчистването на пречките пред участието на външни инвеститори. Защо не си събирате парите?" 

"И .... о, изненада този актив попада за жълти стотинки след поредица от намаления на цената при никаква конкуренция и активът остава в печелившия Пеевски. Същата схема като Виваком - едно към едно. Лека размяна на местата. При това положение преднамереното бездействие на премиера не е ли форма на съучастие? Много се събраха проблемите господин Борисов . Не става само с пиар", обобщава той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама