Първанов не вижда пречка да се кандидатира отново за президент

18:49, 24 яну 16 / Политика 25 478 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Аз мога да бъда успешен президент, както съм бил. Това заяви лидерът на АБВ и президент (2002-2012 г.) Георги Първанов в ефира на „Канал 3“ и допълни, че Конституцията не изключва варианта той да е държавен глава трети мандат.

Според Първанов в основния закон е записано, че държавния глава има право да повтори само още един мандат, но ако сега се кандидатира, той ще бъде новоизбран. Лидерът на АБВ поясни, че единствено Конституционният съд може да каже дали е прав в разсъжденията си.

София Topnovini.bg припомня, че според чл. 95 ал. 1 от Конституцията на Република България президентът и вицепрезидентът могат да бъдат преизбрани на същата длъжност само за още един мандат.

Георги Първанов обяви, че до края на април ще се изясни кой ще бъде кандидатът на АБВ и дали партията му ще издигне еднопартийна кандидатура, или ще подкрепи някой заедно с други партии. Като потенциални кандидати той посочи свои секретари и съветници, които са били и са на ключови длъжности в държавата, но не посочи имена.

Преди дни лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева сподели в свое телевизионно интервю, че вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин ще бъде номинацията на ГЕРБ и АБВ за президент. 

Лидерът на АБВ посочи, че като президент е бил сериозен коректив. "28 пъти съм налагал вето, една трета са приети от парламента, още една трета не са гласувани, което пак го приемам за успех", похвали се Първанов.

Той повтори и идеята си за президенти да има възможност да се кандидатират българи, които в момента не са в страната.

"Защо нашите сънародници в чужбина имат правото да ни избират, а нямат правото да бъдат избирани", попита лидерът на АБВ.

Идеята за това бе прокарана още миналата седмица по време на кръгла маса на тема „Българският президент", организирана от АБВ. Първанов тогава поиска да отпадне и изискването бъдещият държавен глава да бъде избиран на първи тур, само ако за него са гласували 50% от избирателите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама