Поредна фалшива новина взриви Фейсбук

17:20, 24 яну 16 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Поредна фалшива новина взриви социалните мрежи. Европейският съд по правата на човека обяви кръщаването на деца за престъпление, съобщи „Гласове“ като се позова на италиански сайтове.

Коментарите във Фейсбук са основно гневни, докато единици питат откъде точно идва информацията и се съмняват в достоверността й.

Само половин час по-късно собственикът на медията Явор Дачков е свалил от сайта новината – веднага след като разбрал, че е фалшива. Той обаче уточнява, че поради технически проблем линкът към текста остава активен във Фейсбук.

След като думата “християнство” бе изхвърлена от провалената Европейска конституция, след като Франция изхвърли разпятието от училищата и забрани носенето на религиозни символи (и кръстчета), след като в няколко френски градове съдът забрани на публични места да се поставят коледни украси с възстановката на Рождество, а в Париж доброволно се отказаха от тях, след като кметовете във Франция получиха наръчник по лаицизъм, за да се предпазват от християнски жестове, които биха могли да "накърнят" правата на другите, след като Меркел заяви пред списание “Фокус” през 2008 г., че "Европа не е християнски клуб, а клуб на ценности”, пише той и обяснява защо не е заподозрял, че новината не е истинска.

По думите му само няколко часа по-късно текстът е прочетен от над 100 хил. души и се разпространява лавинообразно в социалните мрежи.

Не са единични примерите за подобно разпространение на „новини“ в социалните мрежи у нас, макар случаят да не е съвсем същият. Така преди време на Българския хелзинкски комитет се наложи да отрича, че предлага ромите да пътуват безплатно в градския транспорт. ГЕРБ пък трябваше да се обясняват, че не смятат да ограничават броя на семейните компютри, като въвеждат специален данък за тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама