Пеевски ще нареже „Химко“ за скрап, смята бургаски индустриалец

17:05, 24 яну 16 25 613 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фалиралият врачански завод „Химко“, който преди дни беше купен от депутата от ДПС Делян Пеевски, няма да заработи отново, а ще бъде нарязан за скрап. Това прогнозира председателят на съвета на директорите на бургаския завод „Спартак” Кирил Яков пред журналисти.

„За да се пусне „Химко“, трябват около 200 елтехници, 1000 апаратчици, химици, около 100 квалифицирани лаборанти, които са в състояние да работят с опасни вещества в лаборатории. В момента в цяла България няма толкова специалисти. Тези хора, които произвеждаха там, отдавна са пенсионирани, отдавна не работят“, аргументира твърдението си Яков.

Шефът на „Спартак“ посочи дефицита на квалифицирани кадри като основния проблем за индустрията у нас.

„Ако един човек го сложите пред една лазерноразкрояваща установка да започне да работи с нея, то той ще избяга. Толкова е сложно. Един такъв човек се подготвя няколко години. В България училище за такива хора няма, както няма и за стругари, и за много други професии. Но има прекалено много училища за социални дейности, юристи, психолози. За съжаление обаче, тези неща не носят добавена стойност. Тези, които носят такава стойност, ние не се грижим като общество за тях. Поради тази причина хората в България нямат поминък“, коментира Кирил Яков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама