"Черна книга на правителственото разхищение" цитира Topnovini за „калния мост” в с. Славеево

15:24, 24 яну 16 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Публикация на dobrich.topnovini.bg за безполезния мост в калта в с. Славеево е цитирана от „Черна книга на правителственото разхищение в България“. Тя е издадена от Фондация за свободата "Фридрих Науман" в  партньорството с Института за пазарна икономика (ИПИ) и Българското либертарианско общество (БЛО) издаде. В нея се дават примери за това доколко ефективно, целенасочено и прозрачно се разходват данъците, които всички ние плащаме? Съществуват ли механизми за граждански контрол и какво следва да се подобри? Описани са 11 примера за „прахосничество“ на публични пари. Един от тях е

„Калният мост“ в село Славеево, Добричка област.

Изданието посочва, че в края на 2014 г. в селото е изграден мостът, като причината за това са повтарящите се наводнения в населеното място. Пред медии кметският наместник Жеко Жеков обяснява, че жителите на селото искат моста от 25 години, а проектът за него е изготвен от община Добричка още през 2013 година. Според разказите на местните жители, а и според снимките на моста, публикувани в интернет, конструкцията е напълно безполезна.

Вместо да е средство, чрез което хората могат да преминават от единия на другия тротоар, без да им се налага да се калят и цапат, когато в селото има наводнение, всъщност за да се стигне до моста, трябва да се премине през значително количество кал в мокро време. Съоръжението не свързва две улици или два тротоара, а нищото. Също изключително озадачаващо е, че пред медиите кметският наместник Жеко Жеков твърди, че не знае каква е стойността на проекта, и не посочва кой го е построил. Жеков заявява в интервю пред dobrich.topnovini.bg, че: „поради липса на достатъчно средства са изградени 25-30 метра от съоръжението, но предстои то да се удължи и да стигне до улицата, да е „от чакъл до чакъл“. Проверка в община Добричка показа, че мостът не е частен, а е публична общинска собственост. Това означава, че съоръжението е изградено с общински пари. Всъщност наместникът Жеко Жеков прикрива истината за проекта. Обществената поръчка е на обща стойност 26 025.00 лева без ДДС, като посочената цена за изграждането на пасарелката в село Славеево възлиза на 9208.35 лв.

Изграждането на моста в село Славеево е показателен за разхищаването на пари (макар и в случая да става въпрос за по-малко от 10 000 лв.) от страна на общинските служители, посочва още „Черна книга на правителственото разхищение в България“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама