Преименуват площад „Пинета” в Добрич на името на полковник Таслаков

14:45, 24 яну 16 25 618 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стогодишнината от боевете на Добруджанския фронт по време на Първата световна война ще бъде отбелязана с поредица от прояви в Добричка област.  

В Добрич има идея площад  „Пинета” да бъде преименуван на името на командира на 35-и пехотен Врачански полк полковник Васил Таслаков. Ще бъде уредена пътуващата документална експозиция за Първата световна война. Национална конференция ще насърчи учениците да научат повече за историческите събития в Добруджа през 1916 година.

Община Добрич предвижда още да бъде направена историческа реконструкция на Добричка епопея, да се състои концерт на гвардейския представителен духов оркестър, както и да се издаде книгата „Добруджанската кампания на Трета българска армия”.  Възможно е преиздаване на книгата „Добричка епопея 1916”, тъй като е изчерпан тиражът й, обясни заместник-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева.

Проектопрограмата на Община Добрич е за 50 000 лева, като такава сума е заложена в бюджета.

За годишнината от Добричката епопея общините от област Добрич ще подкрепят издаването на регистър с повече от 20 000 имена на български войници и офицери, загинали по бойните полета на Добруджа. В регистъра ще бъдат описани и войнишките паметници в региона с имената на героите. Добричката община ще осигури финансови средства за облагородяване на пространството в село Росеново около паметника-костница на загиналите в боевете за Добрич. Ще бъде поставен паметен знак и в село Стефан Караджа. Община Тервел ще отличи в конкурс изследователски инициативи, посветени на военните действия при селата Кочмар-Карапелит, където българската конница, предвождана от генерал Иван Колев, преминава в настъпление. Кулминацията на честванията в областта ще бъде на 7 септември. Тридневните боеве за Добрич - 5-7 септември, през 1916 година остават в историята като Добричката епопея. Във военното гробище-музей в добруджанския град, което е най-голямото в страната от времето на Първата световна война, са погребани повече от 3000 войници и офицери от шест национални армии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама