Главният мюфтия отчете 250% ръст на приходите и увеличение на имотите от 20 на 3370

14:16, 24 яну 16 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Годишен ръст на приходите от над 250% и увеличение на имотите от 20 на 3370 броя, отчете в доклада си настоящият главен мюфтия Мустава Хаджи на националната конференция.

Той подчерта, че образователната дейност в мюфтийството се развива в положителна посока. Похвали се с новия метод за оценяване дейността на имамите. Това става с точкова система, която по думите му, е прецедент за религиозната общност.

„"В момента 75 % имами са подложени на тази атестационна процедура и в този мандат на главния мюфтия броят на имамите, които получават редовни трудови възнаграждения се е увеличил с 21 %. През 2012 година е проведен курс за правилно четене на Корана. Известно е на всички, че недостигът на имами в страната е факт", заяви мюфтията.

Преди дни Шумен Topnovini.bg разкри как Турция използва свой имам, за да контролира мюфтийството там. 

Друг успех според главния мюфтия е организирането на религиозни мероприятия за жени.

„Факт е, че ислямът отдава голямо значение на положението на жената и нейните права. Отдел „Иршад“ организира курсове и семинари за жени и девойки. Проповеднически дейности от жени за жени доказват, че такива дейности за жизненонеобходими за тях“, каза Мустафа Хаджи.

"Има опити за използването на исляма за политически цели от различни политически формации. Това оказва много вредно влияние на религията", костатира още в доклада си главният мюфтия.

Той акцентира и върху границата между радикалните убеждения и автентичния ислям, като заяви, че въпреки че събитията в световен мащаб настройват обществото срещу религията, българските мюсюлмани се стремят да покажат, че са миролюбиви.

„На фона на международните събития религията се открои като неотменим фактор в цивилизационния път на човешкия род. Със своята отдаденост мюсюлманите в България показаха ясна разделителна линия между стремежине на възприелите крайно радикално поведения и обикновените миролюбиви мюсюлмани“, каза Мустафа Хаджи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама