Студът взе жертва в Пазарджик, живакът в Севлиево падна до -28°

14:12, 24 яну 16 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
61-годишен бездомен мъж е починал в Пазарджик заради минусовите температури, предаде БНР. Той е прекарал нощта на пейка в един от парковете в града при минус 21 градуса. 

 

Най-ниската за тази зима температура от -28° по Целзий е измерена днес в 7.20 ч. в Севлиево, съобщава метеорологът Иванка Иванова, цитиран от БТА. Предупреждение за ниски температури днес е обявено за 16 области в страната.

„Севлиево е в котловина и там често се наблюдават температурни рекорди и през лятото, и през зимата, тъй като въздушните маси се задържат по-дълго, отколкото в равнината и в планините“, обясни Иванова. По думите ѝ най-ниската температура за последните около 50 години е измерена на 9-ти февруари 2005 г. Тогава живакът е показвал -34° по Целзий. През зимите на 2007 и 2012 г. температурата отново паднала под минус 30 градуса. Минус 19 градуса е най-ниската температура в Силистренско, измерена в град Главиница, показва справка от Метеорологичната обсерватория в Силистра. В Русе тази сутрин е било минус 16,6 градуса. Това е рекорд за тази дата в града, съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град. От Спешна помощ в Русе съобщиха, че през нощта и до момента не са постъпвали сигнали за премръзнали хора. Кнежа, където и вчера бе изключително студено, тази сутрин в 5 часа е било минус 23 градуса по Целзий, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. В същия час в Плевен са измерени минус 15 градуса. По-студено е било във Видин - минус 18 градуса и във Велико Търново - минус 16. В Ловеч температурата е паднала до минус 14 градуса. Във Враца и Монтана са измерени минус 10 градуса, обобщава "Дарик". Като най-ниска стойност в Пловдив тази нощ термометрите отбелязаха -13 градуса. Оранжев предупредителен код е обявен за София, Кюстендил, Перник и всички области на север от Стара планина. Сутрешните температури там паднаха до минус 20 градуса, а през деня ще останат много под нулата. Очаква се от понеделник студът постепенно да почне да отстъпва, а температурите леко да се повишат. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама