ДПС и отцепници се срещнаха на избора на главен мюфтия (обновена)

11:41, 24 яну 16 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С българския химн и химна на Европейския съюз започна Националната мюсюлманска конференция, на която ще бъде избран новият главен мюфтия. На събитието присъстват 1200 делегати от цялата страна, както и досегашният главен мюфтия – Мустафа Хаджи. 

На конференцията дойдоха както представители на ДПС, така и на отцепниците. В залата са Мустафа Карадаъйи Рушен Риза от ръководството на ДПС, депутатът Алиосман Имамов, евродепутатът Неджми Али и др. Противниковият лагер е предсатвен от екслидера Лютви Местан, депутата Хюсеин Хафъзов.

По-късно съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ отказа да коментира присъствието на екслидера на партията Лютви Местан и негови приближени на форума. 

„Националната конференция е ново явление в живота на българските мюсюлмани. Тя е плод на демокрацията в нашата страна. В рамките на конференцията ще бъде отчетена работата на главното мюфтийство за последния 5-годишен мандат. Основното задължение на новото ръководство е внимателно проучване на натрупания през годините опит, да подобри качеството на имамския състав и да утвърждава образованието на мюсюлманите“, каза д-р Исмаил Джамбазов. Той подчерта, че главното мюфтийство се бори с налагането на радикалните религиозни убеждения.

„Хиляди младежи и девойки усвояват религиозните науки на автентичния ислям. Това е нашата армия, която с мирни средства се бори против терора на насилственото налагане на крайни религиозни убеждения. Те са са основната преграда против проникването на чужди явления в България, на опитите за настройване на мюсюлманите против друговерците в страната. Против насаждането на псевдоислямски идеи и практики в България“, каза още д-р Джамбазов.

На борбата срещу радикализацията акцентира и сегашният главен мюфтия – Мустафа Хаджи. Пред присъстващите той заяви, че мюсюлманите в България са поставили ясна разделителна линия между автентичния ислям и радикалните убеждения.

„Мандатът на настоящото ръководство започна с вашия свободен демократичен избор и гласуваното доверие. През последните пет години бяхме подложени на много предизвикателства. Единството се открои като катализатор за бъдещи успехи. На фона на международните събития, религията се открои със своята отдаденост на вярата. Българските мюсюлмани поставиха разделителна линия между автентичния и псевдоисляма. Мюсюлманското изповедание работи в няколко насоки, една от които е да покажем истинското лице на религията и да не подкрепяме реализацията на радикалните виждания на някои хора“, заяви главният мюфтия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама