Робот учи пловдивски студенти да разработват програми за управление

08:47, 24 яну 16 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 60 студенти от Техническия университет (ТУ) - филиал Пловдив, от следващия семестър ще се обучават върху робот да разработват програми за управление на индустриални манипулатори, съобщиха от ВУЗ-а.

Студентите са от бакалавърските и магистърските програми по специалностите "Автоматика, информационна и управляваща техника", "Индустриално инженерство" и "Мехатроника". ВУЗ-ът обаче има готовност да обучава по заявка и цели класове от специалисти, работещи в индустрията, които имат нужда да придобият необходимата квалификация в областта на роботиката.

Роботът от типа MELFA RV-3SB е на фирма "Мицубиши Електрик". Той бе "съживен" и действа от няколко дни в новооткрития Регионален учебен център към клъстер "Мехатроника и автоматизация" при ТУ. Самият процес на съживяване на машината е отнел повече от 6 часа на двама специалисти.

Новият робот е антропоморфен манипулатор, който функционално наподобява възможностите за движение на човешката ръка, обясни проф. Андон Топалов, ръководител на регионалния учебен център към клъстер "Мехатроника и автоматизация" при ТУ - Пловдив. Машината може да обработва детайли с тегло до 3 килограма. Този тип роботи се използват за монтаж и демонтаж на детайли, автоматизирано заваряване, за бояджийски работи, и др.

През тази и следващата година пловдивският технически ВУЗ планира да изгради и роботизирана клетка, в която освен новия робот ще има програмируеми логически контролери на "Мицубиши Електрик", които ще работят в синхрон с него и ще управляват механизми, ориентиращи обработваните детайли по подходящ начин спрямо машинната ръка. В недалечно бъдеще се планира също роботът да бъде екипиран и със система за техническо зрение.

Роботи от този тип се използват вече в няколко предприятия в България.

Те имат 6 степени на свобода на движение, осъществявано чрез 6 стави със сервозадвижвания. Според проф. Андон Топалов предимствата на роботизираната ръка на Мицубиши са в това, че тя е по-прецизна и работи с висока точност при позициониране и при отследяване на зададена траектория на движение, не се уморява, по-бърза е, качеството на операциите, които извършва е стандартно високо.

Все още обаче съвременните роботи не могат изцяло да постигнат гъвкавостта на човешката ръка, констатира ученият. За да накарат робота да изпълнява команди, студентите и практикантите в Регионалния учебен център по мехатроника и автоматизация ще използват програмен език от типа Basic 4. Следващото ниво на управление евентуално биха могли да бъдат гласови команди към робота или управление чрез жестове, прогнозира проф. Андон Топалов.

През 2016-2017 година Техническият университет очаква да се сдобие и с още един робот - индустриален манипулатор.

Дарител е обещала да стане фирма "Спесима Инженеринг" ООД, а роботът ще е на фирмата КУКА. Това е по-голям "брат" на робота "Мицубиши". Той ще вдига и обработва детайли с тегло до 20 килограма.

За целите на обучението Регионалният център по мехатроника и автоматизация в Пловдив е в процес на изграждане на видеомост с останалите шест регионални центъра в страната към едноименния клъстер. Вече е монтирана голяма видеостена, с помощта на която студентите ще могат да наблюдават производствени процеси в партньорските фирми от клъстера, да слушат лекции онлайн и дистанционно да участват в програмирането на роботи.

Научна работа с роботи

Професор Андон Топалов съобщи, че съвместно с пловдивската фирма за роботи "Милара Интернешънъл" в ТУ - филиал Пловдив, се провеждат изследвания с цел подобряване на управлението на сервозадвижванията на фирмените роботи. За целите на научните експерименти е изграден специален манипулатор, с помощта на който ще се тестват създаваните нови и програми. Бъдещите инженери научават във вуза и още нещо важно - да се отнасят с уважение към роботите. "Механиката на робота има дълъг живот, проблемът е в управлението и софтуера.

Има смисъл след 10 години не да се изхвърля роботът, а да се сменят управлението и софтуерът" - казва проф. Топалов. В момента студенти от ТУ - филиал Пловдив, подменят изцяло управлението на наличните няколко учебни манипулатора, производство на пловдивската фирма КАМ, за да го осъвременят и направят по-ефективно. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама