Двама бургазлии тръгват към най-високия връх на Южна Америка

08:31, 24 яну 16 / Любопитно 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двама смелчаци от Бургас ще покоряват най-високия връх на Южна Америка – Аконкагуа. Това са бившият военен Димитър Костов и д-р Станислав Петранов. Сега първият работи в Областна администрация – Бургас, а вторият е завеждащ кардиологичното отделение на МБАЛ-Бургас. Те заедно с двама софиянци ще потеглят на 27 януари към Аржентина. На 1 февруари четиричленната група ще се установи в подножието на Андите, а покоряването на върха се планира за 14-15 февруари. Ако всичко мине както трябва, Костов и Петранов ще се завърнат в Бургас на 22 февруари.

„Подготвил съм се добре за похода. Ходих на фитнес, плуване. Физически се чувствам много добре“, каза за Topnovini.bg Димитър Костов. Той вече има опит в покоряването на върхове от голяма величина. През 2006 г. изкачи най-високия връх в Алпите – Монблан (4810 m), а през 2014 г. видя Европа от нейната най-висока точка - Елбрус (5642 m). Южноамериканският връх обаче е най-високият от трите. Костов възнамерява и на него да развее флага на Бургас, както го направи на другите два.

Д-р Станислав Петранов също е изкачвал Елбрус, но година след Костов – през 2015. Двамата за първи път ще участват в обща експедиция.

Аконкагуа (6962 m) е най-високият връх в Южна Америка и изобщо извън Азия. Той се намира в Андите, в аржентинската провинция Мендоса. Върхът е разположен на около 112 km западно от град Мендоса и на около 15 km от границата на Аржентина с Чили. Аконкагуа е най-високият връх в Западното и Южно полукълбо и е най-високият изгаснал вулкан в света. Той е един от седемте най-високи континентални първенци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама