Мариус Куркински играе "Юбилей" на пловдивска сцена

07:40, 24 яну 16 / Култура 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представление на "Юбилей" е голямото изкушение за театралите в Пловдив тази вечер. Мариус Куркински играе авторския си спектакъл по текстове на Антон Павлович Чехов на сцената на Дома на културата "Борис Христов".

В постановката, чиято премиера бе на 24 януари 2015 г. в столичния театър "Открита сцена" (бивш "Сълза и смях"), героят е актьор, който проспива юбилея си на сцената и провежда въображаем разговор със Смъртта.

Куркински влиза в образа на Василий Светловидов - 68-годишен комедиен актьор, стар пияница, без жена и деца. Напълно сам, забравен и ненужен. Потънал в пиянския си сън, той пропуска своя бенефис. Събужда се в гримьорната си с тежък махмурлук, заключен в театъра. Смъртта в празната зала изглежда близо и неизбежна. Останал сам на сцената, той се връща назад в живота и в някои от най-добрите си роли.

"Колкото и да хитруваш, да се репчиш, каквито и щуротии да правиш, животът си отива - казва Чеховият герой. - Кога хвръкнаха тези 68 години? Бутилката е допита, останала е само утайка на дъното... И сега уважаемата Смърт се задава и ще се пресегне с мършава ръка към твоето лято. Вярата, младостта, пламъкът, любовта, жените... къде отидоха?"

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама