Върнаха взаимоучителната метода в търговищко училище

07:17, 24 яну 16 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нов начин на обучение в часовете по български език и литература въведоха във Второ СОУ „Проф. Никола Маринов“ в Търговище. Това е иновативна форма на взаимното обучение, при която компетентни ученици, наречени тютори, работят с по-малки ученици под управле­ни­ето на учителя, помагайки им да усвоят понятие или да формират умение. Модерният начин на преподавате който в последните години е на път да предизвика революция в образованието по света много напомня на взаимоучителната метода на нашите прапрадядовци, където по-големите обучават по-малките. Методът е базиран на това по-способните ученици да се използват като помощници в предаването на информацията, която знаят, на другите ученици. Методът днес е известен като учене чрез преподаване.

 При първия такъв час в търговищката гимназия Моника Метева и Илияна Иванова от ХІІ  клас, профил „Хуманитарен“, бяха тютори в Х клас. В часа по български език те бяха партньори на Йорданка Филева – главен учител по български език и литература – за изграждане на умения по темата „Публично изказване“.

Моника и Илияна представиха своите умения за публично изказване. Те направиха преглед на образователните системи в някои европейски страни – Финландия и Италия, използвайки знанията си по история, география, информационни технологии.

„Десетокласниците и техните тютори създадоха заедно една привлекателна учебна среда, в която имаха възможност да мислят, да споделят идеи, въпроси, мнения”, разказаха  от училището.  От там обявиха, че предстоят още уроци на сътрудничеството, за които десетокласниците  се готвят усилено, за да демонстрират своите интереси и желанието си за изява.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама