Без „История славянобългарска” и „Хубава си, моя горо” в литературата за 6 клас

22:46, 23 яну 16 25 804 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Учебниците по литература за 6-ти клас опразват страниците си с едни от най-хубавите български текстове, за да бъдат заменени от „Робинзон Крузо” на Даниел Дефо и „Моето семейство и други животни” на Джералд Даръл. Това става ясно от публикуваните проекти за новите учебни програми по български език и литература на сайта на Министерството на образованието и науката (МОН).

Сред падналите текстове от програмата за 6-ти клас е не кое да е произведение, а „История славянобългарска” , с която Паисий Хилендарски поставя началото на българското възраждане. В този символичен ред на пропадане на литературни произведения най-точно решението на МОН се описва с цитата „О, неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език?”.

Българските шестокласници ще пропуснат да разберат и възрожденските стихове на Добри Чинтулов от „Вятър ечи, Балкан стене” и от „Къде си, вярна ти любов народна”, както и лириката, струяща от „Хубава си, моя горо” на Любен Каравелов.

Иван-Вазовите „Хаидути” са преместени от програмата за 6-ти в тази за 5-ти клас. Петокласниците пък са лишени от „Родна реч” на Вазов и „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово”, които не намират място дори в учебниците за 6-ти или 8-ми клас.

Новото при осмокласниците е, че те ще изучават произведенията от Златния век на българската култура „Азбучна молитва”, „За буквите” и „Пространно житие на Константин-Кирил”. Предметът „Домашен бит и техника” във втори кла се сменя от „Технология и предприемачество”.

Все още всички учебни програми не са публикувани на електронните страници на МОН, затова не е ясно какво отпада окончателно от средното образование. До 22 февруари проектите за учебните програми за 2-ри, 6-ти и 8-ми клас ще бъдат на обществено обсъждане. След тяхното одобрение ще започне и съставянето на новите учебници, по които ще се преподава през учебната 2017/2018 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама