Близки на задържания за убийството на майка си Тодор протестираха пред полицията в Добрич

18:53, 23 яну 16 25 794 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес близки и съседи на задържания за убийството на майка си Руска Тодор Димитров от Добрич излязоха на протест пред полицията.

„Той  е обвинен в убийството на майка си, но полицаите нямат преки доказателства. Въпреки това, прилагат физическо насилие над него, за да си признае насилствено вината. Искаме отговорните за неговото състояние да бъдат наказани. Нека подкрепим Тодор - да кажем не на насилието от органите на реда”, заявиха близките на 27-годишния мъж, които организираха протеста.

Първа братовчедка на Тодор – Зафирка Гецова, коментира пред Topnovini.bg, че имат информация, че в продължение на 16 часа Тодор е бил разпитван и бит. Бил извеждан от ареста след 18 часа в мазето на дирекцията на полицията и там бил пребиван, допълни още тя.

Припомняме, че по време на съдебното заседание във Варненския апелативен съд  Тодор заяви,  че самопризнанията му са изтръгнати с психическо и физическо насилие, както от разследващите полицаи, така и от психолози, участвали в разпитите. „Биха ме цяла нощ. Жестоко ме биха и дори имам кръвоизлив”, свидетелства обвиняемият пред съда. Съдебно-психиатрична експертиза е установила лека умствена изостаналост, която обаче не е психическо заболяване. Защитата на обвиняемия разказа за системния психически и физически тормоз, който  бащата на Тодор е упражнявал върху него и върху майка му.

Близките твърдят, че Тодор няма хронично заболяване, а е направил гърч от нанесения му побой

Когато леля му отишла да му занесе чисти дрехи в ареста, се оказало, че дрехите му са изпрани, но по дънките му имало петна от кръв

"Дори и да е виновен, нямат право да го пребиват, а аз съмна 99 процента сигурна, че не е виновен", твърди братовчедката. „Тодор е толкова страхлив. Давала съм му въздушна пушка да стреля по птици, но той не смееше”, твърди Зафирка.

Когато излязъл от ареста, след като през септември за първи път го задържали, обяснявал, че десет полицаи са го били, за да направи самопризнания, че е убил майка си. Една седмица след тона повръщаше, разказва Зафирка.  Тя не вярва братовчед й да е убил майка си, защото винаги я е защитавал от баща си, когато той налитал да я бие.

Близките разказват, че Руска имала психично разстройство и два пъти е правила опити да се самоубие. Заплашвала, че ще направи трети опит и тогава няма да могат да я открият.

Близките не вярват Тодор да е извършител на престъплението, но, смятат, че дори и да е виновен, не може да бъде пребиван от полицията. „Все пак в 21 век живеем”, заяви Зафирка Гецова. Тя съобщи, че  адвокатът на Тодор е изпратил жалба до главния прокурор Сотир Цацаров.

Пред Topnovini.bg окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов съобщи, че веднага, след като по време на съдебното заседание за налагане на мярка на неотклонение, Тодор е заявил, че е бил бит, той е разпоредил неговото освидетелстване. Това е направено от фелдшера в ареста, веднага след връщането на Тодор. Той установил, че има телесни повреди. Окръжният прокурор назначил съдебно-медицинска експертиза и още на следващия ден арестантът бил отведен при съдебния лекар за освидетелстване. То трябваше да се извърши максимално бързо, за да се избегне загубата на достоверност, обясни Николов. По време на събеседването със съдебния лекар Тодор съобщил, че през нощта е имал гърч. Имал хронично заболяване, в резултат на което е правил много гърчове преди това. Според съдебно-медицинската експертиза, възможно е телесните повреди да се дължат на самонараняване, което може да е и в резултат на изпадане в гърч. Този резултат ме мотивира да приключа разглеждането на въпроса, обясни Пламен Николов. Той заяви, че не е намерил нито едно доказателство за нанесен побой от полицията. „В противен случай бих бил безкомпромисен спрямо полицаите”, заяви обвинител №1 на Добрич.

Относно първото задържане на Тодор през есента на миналата година, прокурорът обясни, че тогава младият мъж направил самопризнания за убийството на майка си, но заявил, че трупът е хвърлен в канализацията на града. След като полицията извършила претърсване и трупът не бил открит, той бил освободен. Задържан е, когато през януари тялото бе открито в гаража на дома им.

„Близките му са решили да го защитят, но не е редно да се създават настроения в общественото мнение в една или друга посока”, каза прокурор Николов. Той увери, че се работи изключително старателно и сериозно по разследването на това убийство. Прокурорът обаче увери, че няма да допусне в Добрич „врачанския синдром” и обществени мнения да влияят на правосъдието.

Припомняме, че на 9 януари, около 10:00 часа чрез ЕЕН 112 е получено съобщение от съпруга на Руска – Пенко Димитров, за това, че е намерил в канал на прилежащия към къщата си гараж трупа на съпругата си, която бе в неизвестност от 26 април 2015г. Като обвиняем по образуваното досъдебно производство за извършеното престъпление бе привлечен 28-годишният син Тодор.

54-годишната Руска Димитрова е напуснала дома си на 26 април. Съпругът й е алармирал за изчезването й полицията На 29 април тя е обявена за общодържавно издирване. Тогава бе посочено, че жената страда от психично заболяване и на моменти проявява агресия. Месец по-късно имаше твърдения, че за последно жената е забелязана в района на площад „Свобода“ и в жк „Добротица“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама