Лиляна Павлова: Разплатихме 99% от ОП „Регионално развитие“

18:30, 23 яну 16 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разплатените средства от първия програмен период на България по Оперативна програма „Регионално развитие“ са 99%. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на Третата политическа академия на Жени ГЕРБ, която се провежда във Велико Търново, информираха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Програмата беше на стойност 3,1 млрд. лв. и зад тази сума стоят няколко групи инвестиции. Градска среда – паркове, детски и спортни площадки, улици, нови центрове на градовете, които бяха преобразени, и които връщат самочувствието на живеещите в тях, че населените им места са променени и по-красиви.

Отделно 300 млн. лв. инвестирахме в областта на здравеопазването с основен акцент онкологията, където бяха закупени последно поколение оборудване, посочи министър Павлова. Друга група инвестиции бяха вложени в културно-историческите обекти, някои от които се превърнаха в емблеми на България.

„Не на последно място инвестирахме в закриването на домовете по изоставен деца и изградихме инфраструктура от семеен тип, където децата живеят в среда близка до семейната“, каза регионалният министър.

Тя отчете, че за последните 7 г. е било постигнато много в областта на усвояването на европейските средства, но излизаме от първия програмен период за България и с много научени уроци. „Не успяхме докрай да постигнем добра интеграция между инвестициите, затова в новия програмен период интегрираността на проектите е водеща“, подчерта Павлова.

Не успяхме да доведем докрай ромската интеграция и за тази за групите в неравностойно положение. Подадоха се проекти, осигури се сериозно финансиране, но впоследствие не бяха реализирани докрай, тъй като обществото не го разреши и част от проектите бяха прекратени и парите върнати. Така се получи в Бургас, Варна и др. градове, обясни министърът.

Според нея голямото предизвикателство в новия програмен период е да се намери начин тези проекти да бъдат успешни. „Проучваме опита в други държави и търсим най-добрата политика в това отношение“, каза още Лиляна Павлова.

Новите инвестиции в регионите ще донесе Оперативна програма „Региони в растеж“. С подкрепата на регионалисти и урбанисти разработихме Целенасочена инвестиционна програма, която да покрие северозападна България,  Странджа, Сакар, планинските и полупланинските райони.

148 от 265 общини попадат в обхвата на програмата, 30 на сто от населението ни попада в нея. Затова трябва да имаме целенасочена политика, каза регионалният министър. Тя посочи, че ако извадим София, цялата Югозападна България ще припокрие параметрите на Северозападна България. Извън 9-те големи града, останалите градове в България са с еднакво лоши показатели за икономически растеж. Това обяснява и естествената миграция на младите хора към големите градове.

Регионалният министър обясни пред присъстващите, че прилагайки подхода отдолу-нагоре и с подкрепата на местните власти се търсят проекти, които да се реализират по места. „Получи се лист от намерения за милиарди, които са невъзможни за реализация.

Затова трябва да изведем най-работещите и необходими – как да привлечем инвестиции, така че да се открият работни места, чрез създаването на индустриални паркове и зони. Подобни мерки имат дългосрочен характер, и за да се върнат хората, трябва да има добра жилищна инфраструктура, добро образование и здравеопазване“, обясни министър Павлова.

Бюджетът на новата оперативна програма „Региони в растеж“ отново е 3 млрд.лв., от които почти 1,4 млрд. лв. са за 39-те големи града на страната. Тези средства за надграждане на проектите от първия програмен  период и са предназначени за доизграждане на публичната инфраструктура. Тези твърди мерки трябва да бъдат съчетани с меки, за да имаме цялостен подход в тяхното реализиране, смята Павлова.

Отделно за здравеопазване в следващите години са предвидени 163 млн. лв. Те са за инвестиции и подобряване на Спешната помощ в над 170 големи и малки града. Това означава инвестиции в стационарите в спешните центрове и закупуване на 400 линейки за всяка община.

Другият тип мерки са за регионална и социална инфраструктура, с акцент изграждане на старчески домове. В момента подобна инфраструктура липсва или там, където я има не е добра. Успоредно с това ще се прилагат и меки мерки като инвестиция в обучението на персонал, обясни регионалният министър.

Туристическите атракции  в новия програмен период вече не могат да се финансират безвъзмездно, а само като проекти, генериращи приходи. Финансовият инженеринг е новият инструмент в този програмен период. В новата програма ще имаме 270 млн. лв. за инвестиции за публично-частно партньорство по подобие на Jessica, разясни  в заключение Лиляна Павлова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама