ДСБ и Кънев започват нов десен проект, който да е алтернатива на ГЕРБ, ДПС и АБВ

16:26, 23 яну 16 / Политика 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ДСБ започва подготовка за изграждане на нов десен проект, който да е основна алтернатива на мнозинството ГЕРБ-ДПС-АБВ. Това се казва в резолюция, одобрена на днешното Национално съвещание на ДСБ, съобщиха от пресцентъра на партията.

То е решило още, че подкрепя решението за излизане в опозиция и открива дебат за промяна в структурата и устава на партията. Декларира и че в рамките на 43-oто Народно събрание депутатите на ДСБ ще бъдат част от парламентарната група на Реформаторския блок (РБ), каквато била волята на избирателите.

„Отворени сме за диалог с нашите партньори от РБ и посочихме линиите на поведение, които няма да прекрачим. Очакваме от тях, да посочат ясно своите граници на допустимия компромис в рамките на сегашното управление“, пише в резолюцията.

ДСБ си поставя за цел на президентските избори да гарантира, че следващият президент ще упражнява независимо правомощията си в сферите на правосъдието, службите за сигурност, външната политика и отбраната. Партията ще издигне или ще подкрепи кандидат, който е алтернатива на днешния сговор между ГЕРБ, ДПС и АБВ в управлението на тези сфери.

ДСБ остро протестира, срещу опита на главния прокурор Сотир Цацаров да покрие отново с давност престъпленията на комунистическия режим, атакувайки пред Конституционния съд новата разпоредба на Наказателния кодекс.

„Напомняме, че комунизмът е осъден като престъпен с български закон и с редица европейски правни актове. Няма да спрем да се борим за пълно морално отхвърляне на комунистическата диктатура, за справедливост към жертвите и за осъждане на техните палачи“, заканват се от партията на Радан Кънев.

Тъмносините са решили, че определянето на кандидат за генерален секретар на ООН е отговорност на правителството, което взима решение от името на България.

Според тях е недопустимо в такъв момент да се оказва партиен натиск. Всяка партия, която публично шантажира в полза на един или друг кандидат, компрометирала непоправимо страната и проваляла шансовете ѝ за успех, пише още в резолюцията с намек за действията на председателя на АБВ Георги Първанов, който поиска правителството да подкрепи кандидатурата на Ирина Бокова или партията му ще преосмисли подкрепата си за кабинета. 

„Който и да бъде българският кандидат, той ще представлява българите и останалите източноевропейци в световната общност.  Народите на Източна Европа са обединени от травмите на общото комунистическо минало“, убедени са в ДСБ и допълват, че очакват от бъдещия кандидат публична позиция на еднозначно осъждане на престъпленията на комунизма в Европа. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама