Националният конкурс „Кукери” започва в Българово

16:25, 23 яну 16 / Култура 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народно читалище "Съгласие 1905" и кметство Българово обявиха старта на деветия национален конкурс за детско творчество "Кукери", съобщиха от Община Бургас.

Целта на конкурса е да запознае децата с традиционните български обичаи и маскарадни игри, да провокира и поощри интереса им към богатия български фолклор, да  даде възможност за изява на детската фантазия чрез интерпретация на народното творчество, за да приобщи подрастващите към богатството и мъдростта на народните традиции.

В конкурса могат да участват деца на възраст от 5 до 17 години от цялата страна. Всеки участник може да изпрати две творби в следните категории:

- Изобразително и приложно изкуство - рисунка, колаж, маска, стъклопис,керамика, текстил и други /без ограничения в изразните средства/;

- Фотография - снимки на възстановки на обичая на Сирни заговезни, или снимки, запечатали мигове на прошка, помирение и извинение;

- Литература -  стихотворения, есета, спомени, интервюта, приказки и други /до две страници/.

Във всяка категория ще бъдат раздадени първа, втора и трета награда, както и приз за най-добра школа в категорията. Всеки участник ще получи сувенир от конкурса.

Таксата за участие е 5.00 лв. и може да бъде изпратена с пощенски запис на адреса на читалището. В конкурса за най-добра школа се допускат тези от тях, които имат поне 5 индивидуални участници. Изпратените творби остават в полза на читалището.

Творбите могат да бъдат изпращани до 10 март тази година на адрес: град Българово, община Бургас, улица "Първи май" № 1, НЧ "Съгласие 1905".

Фотографиите и литературните творби можете да се изпратят в електронен вариант на e-mail: [email protected].

Заключителният етап на конкурса ще се проведе на 13 март 2016 г.

Всички участници, поканени на празник в деня на Сирни заговезни в Българово, ще видят истински кукери, ще научат повече за обичая "прошка", ще бъдат поздравени с фолклорен концерт от свои връстници самодейци и ще получат своите награди.

Повече информация за конкурса:  Стела Папанчева - 0896730867; Галина Дараданова – 0889049120.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама