Европа обмисля затваряне на северната гръцка граница заради бежанската вълна

16:26, 23 яну 16 / Свят 25 229 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Австрийският външен министър Себастиан Курц определи като „предупредителна аларма” за Европа решението на Виена да ограничи с една трета броя на търсещите убежище, които страната му ще приеме тази година.

„Вярвам, че в дългосрочен план ще има европейско решение, но дотогава трябва да се защитаваме", заяви Курц пред германското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от GRReporter.info. 

Австрийският министър смята, че решението на страната му ще има положителен отзвук.

„Ще се увеличи натискът към Европа да намери общо решение. Много страни са само транзитни. Например, за Гърция това положение беше удобно. Затова не съм изненадан, че не сме успели да намерим европейско решение. Само когато тези страни бъдат засегнати наистина, защото са станали последна дестинация, ще имат интерес от общо европейско споразумение”, каза още той.

По този начин Курц на практика предизвести затварянето на северната гръцка граница, което се организира с австрийска помощ. Самата Австрия всъщност е транзитна страна, приела е 90 000 искащи убежище миналата година, срещу 1,1 милиона, отправили се към най-желаната страна за убежище – Германия.

На същата вълна е унгарският премиер Виктор Орбан, който вчера заяви, че оградата на гръцко-македонската граница трябва да се удължи и да включи и гръцко-българската граница, за да спрат потоците от мигранти към Северна Европа. 

След срещите си в Берлин вчера, турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че предстоящите мирни преговори за Сирия са ключови за спирането на бежанските потоци. Давутоглу добави, че 3-те милиарда евро, обещани от ЕС на Анкара за бежанците, „може и да не стигнат”.

От своя страна, германският министър на финансите Волфганг Шойбле се съгласи с необходимостта от увеличаване на финансирането на страните, които първи приемат бежанците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама