Лиляна Павлова намекна за ново увеличение на винетките

16:03, 23 яну 16 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всяка една винетна система предполага годишна актуализация на цената. Актуализацията на цената на стикера у нас ще зависи от въвеждането на ТОЛ система за тежкотоварни автомобили и преминаването към електронна винетна система за леките автомобили. Тогава може да не се наложи ново увеличаване на цената.

Това заяви регионалният министър Лиляна Павлова по време на посещението си във Велико Търново. Повод за визитата ѝ беше откриването на втория изцяло саниран блок в старата столица, съобщават от пресцентъра на ведомството.

„Този смесен модел е по-справедлив, защото при такса за изминато разстояние повече ще заплащат тежкотоварния и транзитния трафик. По този начин може да се компенсира достатъчно, така че увеличеният приход да бъде реинвестиран в поддържането на пътната мрежа и да не се наложи увеличение на таксите за леки автомобили“, обясни Павлова.

Тя не се нае да прогнозира каква може да е цената на винетката за следващата година, но не отхвърли възможността още през 2017 г. да бъде повишена.

По думите ѝ всички приходи от винетки постъпват в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ и могат да се използват само и единствено за нейните дейности. Основната цел била с тези пари да се поддържа пътната мрежа.

„Минимум 60 млн. лв. са разходите за зимно почистване, а останалите средства се използват за изкърпването на пътищата, затова и те са в такова състояние. Повишавайки приходите, целим не да изкърпваме пътищата, а да правим широкоплощни ремонти, които са с по-устойчив ефект и поддържането ще става по-лесно“, каза още Павлова.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама