Паралелен анимационен фестивал ще се провежда в Добрич

15:56, 23 яну 16 / Култура 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предложение за създаване на паралелен анимационен фестивал в Добрич разглежда ръководството на Община Добрич. Става въпрос за форум, който да е съпътстващ международния фестивал, който се провежда във Варна.

Идеята е в Добрич да се направи фестивал само с прожекции, обясни зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева. С проф. Анри Кулев  и негови представители е уточнена рамката на проявата. Предвижда се в началото на март именитият аниматор да посети Добрич, за да огледа  залите.

Създаването на паралелен анимационен фестивал е във връзка с желанието на общинското ръководство на Добрич да разнообрази културния календар на града, обясни д-р Баева. Предвижда се в продължение на три дни да има прожекции на три детски късометражни филма и един пълнометражен за възрастни дневно. Толкова са и прожекциите във Варна.

Фестивалът е основан през 1979 г. по инициатива на Международната асоциация за анимационно кино. Девизът на фестивала е "Хуманизъм, движение, красота". Голямата награда се нарича "Златен кукер". 

Провежда се през месец октомври всяка нечетна година. Филмите се представят в кината във Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама