Викове „Долу ДПС” и „Мигрантите вън” огласиха Бургас (снимки)

14:31, 23 яну 16 25 697 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Призиви „Долу ДПС”, „Мигрантите вън”, „Искаме армия” огласиха днес по обед централната част на Бургас. Те бяха произнесени от близо 100 млади момчета и момичета, които протестираха за втора поредна събота в града. Митингът се ръководеше от Организацията за закрила на българските граждани (ОЗБГ), придобила обществена популярност в морския град покрай националистическите си идеи.

„Ние не сме нацисти, не сме фашисти, а патриоти. Борим се за чиста и свята република, каквато искаха Ботев и Левски”, каза водачът на организацията Стефан Петров, известен като Машината. Поводът за неговите думи е знаме с изобразен орел от протеста преди седмица, което някои оприличиха на това на Хитлер. Сега такъв символ нямаше. Протестиращите развяваха българския трибагреник, знаме на ОЗБГ и държаха запалени факли.

Шествието започна от площада пред БСУ и се спусна към ул. „Александровска”. Подобно на предишния протест митингуващите блокираха за около 20 минути едното платно на ул. „Сан Стефано” до Централната автобусна спирка. Редът беше осигурен от няколко десетки полицаи и жандармеристи, които следяха развитието на нещата отблизо. Ексцесии нямаше и на униформените не им се наложи да се намесват.

Протестиращите преминаха през централната бургаска улица, стигнаха до Община Бургас, оттам свиха по ул. „Богориди” и спряха до Гъбката в началото на Морската градина, където беше финалът на митинга.

Четири са конкретните исканията на протестиращите. Първото е да бъде върната наборната военна служба и армията да е редовна, а не професионална. Второто е незабавно да се затворят границите на България за мигранти и да бъде изградена стена по примера на Македония. Третото е да се отделят пари от бюджета за закупуване на военни изтребители и бомбардировачи, да имаме собствени ВВС, а не турски самолети да ни охраняват. Четвъртото искане е да бъдат обискирани всички джамии в страната.

Организаторите на протеста се заканват всяка следваща събота да има шествие, докато исканията им не бъдат изпълнени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама