И Бойко Борисов не иска свободни вестници, твърди Тошо Тошев

13:25, 23 яну 16 / Политика 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма въздух за вестникарството. Никой не иска силни свободни вестници. И Бойко Борисов не иска, и Симеон Сакскуборгготски не искаше, макар че при него се работеше добре. С тези думи медийният издател Тошо Тошев обрисува картината на българската вестникарска журналистика в интервю за бТВ. Той уточни, че най-големият спонсор на вестниците в момента е държавата.

По неговите думи професията вестникар е девалвирала. Тошев призна, че след като е спрял да издава в. „Преса“, не чете вестници. Краят на последната му медия е бил заради финансови затруднения, допълни той, но отрече да е имал нещо общо някога с фалиралата Корпоративна търговска банка.

За медийния магнат Делян Пеевски той каза, че „непрекъснато се сипят едни неща“, но към момента не бил чул и прочел нищо сериозно като упрек срещу него.

По думите на Тошев не само политиците могат да влияят на главните редактори на вестниците, но и вестникарите могат да диктуват политиката. Той даде пример с позвъняване на бившия финансов министър Симеон Дянков през 2009 г. в редакцията на в. „Труд“. Политикът поискал да се запознае с Тошо Тошев, защото премиерът Бойко Борисов му е казал да го направи, ако иска да му върви работата.

„Основните играчи в политиката в тия 20-ина години ги познавах лично“, каза още издателят и допълни, че близостта му с политиците е била кабинетна, а не кръчмарска, въпреки че ги е канел на рождените си дни.

На въпрос дали е убеден, че не е злоупотребявал с четвъртата власт, той отсече, че съвестта му е чиста, но е и допускал грешки. Призна като разочарование и грешка дружбата си с Иван Костов, когато е станал министър-председател.

„Едно време хората вярваха на вестник "Труд". Журналистите бяха приучени да се опитват да са максимално близо до истината, не можеха да си измислят, не можеха да обиждат, не биваше да бъдат агресивен, не биваше да бъдат и мърлячи“, каза още Тошев.

Той определи като груба порнография наскоро появилата се гола снимка на Радан Кънев в един сайт. Журналистът не знае дали това наистина е селфи, монтаж или „някаква друга шашарма“. Според него тази порнография е съпроводена от гнусни, бездарни и обидни за българския език коментари, които не обиждат толкова самия Радан Кънев, а журналистическата професия.

Тошев определи Огнян Донев и Любомир Павлова като „двамата най-тежки убийци на вестникарството в последните 5 години“.

"Павлов е по-агресивния. Те досъсипаха почтеното вестникарство“, каза още Тошев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама