Учители по география излязоха на протест, предметът ставал второразрядна дисциплина

13:06, 23 яну 16 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 20 учители по география от цялата страна се събраха на протест пред Министерството на образованието в столицата. Те изразиха недоволството си от предложения от ведомството нов учебен план, който влиза в сила от следващата учебна година, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Според новата програма материалът от горните класове се измества към по-долните, така че от 10-и до 12-и клас да не се изучава география. Предвижда се броят на часовете да остане същият, въпреки че за децата материята ще е значително по-трудна.

„Опитахме се да влезем в контакт с Министерството на образованието по линия на Асоциацията на географите. Направиха се две срещи, едната от които официална, но това не доведе до нищо. Това, което се предлага като вариант със свалянето на материала за 5-и клас, с увеличаването на обема за същите учебни часове, е безумие за географията. Просто тя олеква, става второразрядна дисциплина. Увеличават се други предмети – бит и техника, например, които не са зле за децата, но ощетяват тотално географията“, категоричен е Анатоли Антов, учител в основно училище и лектор в гимназията в Габрово.

Пред София topnovini.bg преподавателят каза още, че е проведена среща с образователния министър Тодор Танев, която обаче не довела до реални резултати. Антов поясни, че целта на протеста е да бъдат чути учителите по география, а предложението им е отлагане на новата програма за поне още година.

"На срещата с министъра са присъствали и синдикатите, които не са наясно с тази материя. Сега ще внесем подписка, в която са се включили над 3000 колеги. Искаме да има обсъждане на проблема. Много ми е чудно кой от експертите в министерството е бил учител между 5-и и 12-и клас, защото съм убеден, че повечето от тях не са помирисвали училище“, категоричен бе преподавателят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама