Радан Кънев обяви Реформаторския блок за провал, но не го отписа изцяло (обновена)

12:44, 23 яну 16 / Политика 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В първата година от управлението на кабинета "Борисов 2" бяха направени големи крачки. Постигнаха се целите в сферите здравеопазване, външна политика и отбрана. Всички други обаче бяха неуспешни, най-вече в администрацията, социалните теми и умишления провал в борбата с мафията, правосъдието и службите.

Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев по време на националното съвещание на партията, предаде репортер на София Topnovini.bg. На него се събраха всички регионални координатори и ръководители на политическата сила, като се очаква следобед да приемат чисто нов устав на партията. 

По думите на Кънев в ДСБ винаги са знаели къде са червените линии и никога не са правили компромиси с тях. Според него и останалите партии в Реформаторския блок (РБ) имат представи къде са основните проблеми на страната, но "може би не са чак толкова чувствителни" и затова не реагирали остро на част от политиките на управляващите.

Лидерът на ДСБ добави, че РБ се е провалил заради вътрешнопартийни боричкания и спорове за партийни назначения.  

„България има много малко време. От тази гледна точка една година беше предостатъчна. Ние не можем да позволим повече толеранс“, каза Кънев. 

Според него всички са били наясно с кого влизат в коалиция и не са очаквали реформаторски импулс от колегите си от ГЕРБ и АБВ. Надеждата, с която 300 000 души гласували за блока, била, че той ще бъде достатъчно силен за да може да компенсира тази липса на воля за реформи. 

„В голяма степен блокът излъга тази надежда на българския народ. Излъга поради липса на политическо единство. През ноември 2014 г. – две седмици след влизането ни във властта, на нашето Национално събрание предупредих, че разпокъсан Реформаторски блок без обща структура и единна политическа воля, не може да изпълни политическите си задачи“, припомни лидерът на ДСБ. 

По думите му така и станало. Липсата на единствено и моментите на откровена неискреност на част от нейните представители довели до това, че в рамките на една година не останала силата да изпълни заложените реформи.  Кънев посочи, че била допусната конкуренцията между отделните партии и партийният егоизъм да надделее. 50% от усилията на РБ е била вложена във вътрешно надцакване в преговори с ГЕРБ на кого да бъдат назначени няколко души в администрацията.

Лидерът на тъмносините каза, че след една година управление им останал един единствен инструмент – напускането на срамното участие на коалиция. 

„За съжаление, РБ не събра сили да направи тази крачка единно. Няма случаи в историята на блока, в който ДСБ да не са били първи във вземането на решения и в изпълнението им. При всяко положение България трябва да има едно реформаторско пространство на власт или в опозиция. За да бъде това така трябва действително да преценим кой е реформатор на думи и кой е на дела“, категоричен е Кънев и допълни, че иска хората, които се борят за същинска република, а не за монархия със столица „Бояна“, да бъдат заедно. 

Според него за да се случи това, блокът трябва да имам общи червени линии. „Трябва да чуем къде са те според колегите в блока. Нашата много пъти я казахме и когато дойде часът, ние спазихме казаното. Прием тяхната да е малко по-далечко, да са малко по-малко чувствителни към съдебната реформа. Нека е по-далеч, но да я знаем къде е. Ако нямаш червени линии, ставаш НДСВ в периода на Тройната коалиция и оставаш в историята“, предупреди Радан Кънев. 

Началото на кабинета „Борисов 2“

Той се върна към извънредните парламентарни избори през 2014 г., когато пред управлението на България имало една основна задача – да извади страната ни от дълбоката политическа криза, в която изпадна през 2013 г. с блокирани институции, икономика и спряно цялостно развитие на обществото. За да бъде постигната тази цел освен просто да се състави правителство, било задължително да се осъществят дълбоки реформи в публичния сектор, в администрацията, да се изкорени мафията от съдебната система и службите и да се върне курсът на българската външна политика назапад. 

По думите на Радан Кънев всички в блока са били наясно още тогава, че ще управляват с хора, които не искат реформите. 

„Изградихме кампанията си като постоянно повтаряхме тази истина. В България основните политически сили – тези, които бяха представени в 42-ото НС, не желаят реформи. Оставени сами на себе си няма никаква надежда, че ще ги направят. РБ влезе във властта с цел да направи дълбоки реформи и да гарантира присъствие и реформаторска стъпка там, където управляват коалиционни партньори“, оправда се лидерът на ДСБ. 

Четирите основни провала на коалицията ГЕРБ – РБ за една година 

България имала четири сфери на дълбок институционален провал – администрацията, службите, правосъдието и обществените поръчки. В четирите сфери крайната равносметка на едногодишно управление била негативна. 

В администрацията била задълбочена ужасната тенденция за назначаване единствено по партиен принцип и непрекъснатото раздуване на щатовете, за да се осигури работа на партийните активисти. В службите след привидни реформи в началото на мандата също се задълбочило влиянието на същите кръгове, които издигнаха Делян Пеевски за председател на ДАНС. 

„Неговото влияние там не е намаляло. В сферата на обществените поръчки практиките са по-лоши отколкото в предишното правителство“, сподели още Кънев. 

Особено тежък бил провалът в публичните финанси 

Според него българското общество и икономика са станали хронично зависими от еврофондовете. България нямала други инвестиции и други публични средства за харчене. 

„Дори мафията у нас е станала тежко зависима от тези пари. Тук има два проблема“, категоричен е лидерът на ДСБ. 

На първо място еврофондовете свършват през 2020 г. и никой нямал бъкел идея какво следва за България и нейните публични финанси след това. Ако съществувал единичен тежък провал на управлението през тази една година извън това в сферата на правосъдието, това била пълната липса на стратегическа мисъл с поглед в режим по-дълъг от сряда до петък. На второ място еврофондовете създавали тежка зависимост от външно кредитиране. 

„Когато те са основен източник на свежи средства в държавата, а няма приток на частен капитал, неизбежно държавата трябва да взима нови и нови заеми. Кредитната спирала не е случайност, а е закономерност на едно управление, което не знае по какъв начин може да привлече средства“, посочи Радан Кънев. 

Според него комбинацията от високи нива на корупция и зависимост от еврофондовете вече фалирали четири юноевропейски държави – Гърция, Португалия, Италия и Испания. У нас тази комбинация била по-силно проявена, от където и да било другаде.  По думите му ни спасявало само изключително мизерното финансово обслужване на публичните сфери, което е немислимо за нито една от посочените четири държави. 

„Всичко това дава краен резултат, с който се сблъсква всеки български гражданин – бедност, неравенство в обществото и непрекъснато усилваща се емиграция“, отбеляза Кънев.   

Промените в Закона за съдебната власт 

„Когато ни казват „много е важно да се приеме Закона за съдебната власт“, повярвайте ми – не ни казват абсолютно нищо“, продължи той. Зад закона имало четири законопроекта: на Христо Иванов, на Цветан Цветанов, на Сотир Цацаров и на Георги Първанов. 

„Нека се поправя – на Румен Петков, а не на Първанов. От това по какъв начин ще гласуват депутатите ще бъде определящото за избори ни на бъдещите партньори“, поясни Кънев. 

Магистрала „Хемус“ 

Според него е забавен изборът на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за да може да мине търгът за автомагистрала „Хемус“. 

По думите му на Делян Пеевски отдавна му е бил обещан този национален приоритет. Кънев предупреди тези, които ще се ще режат лентичката на първите пет и първите десет километра от нея, че с тези цени българският бюджет не е подготвен да завърши тази магистрала. 

„След няколко години ще отрежат лента на разклона Ловеч – Троян и магистралата ще замръзне за нови 20 години. Ние нямаме разчети за тази цена и българският данъкоплатец няма пари да плаща 30% на Делян Пеевски от магистрала „Хемус“, отсече тъмносиният лидер. 

Новият политически проект в дясно

Според Кънев не бива да се включва Реформаторският блок, защото той бил показал, че не може да бъде носител на промените. Нямало как да бъдат включени и политици, които са съпричастни с досегашната изпълнителна власт, като Кънев открои правителствата на Сергей Станишев и Пламен Орешарски, както и хора, които били скъсали връзките си с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, Делян Пеевски и модела „КОЙ“.

"У нас процесите, които в момента достигат кулминация, не са се родили вчера - Пеевски не се появи при Орешарски, националните монополи не се появиха при първия кабинет на ГЕРБ, въпреки че тогава бяха протестите срещу тях. Грубата намеса в правосъдието не се появи при сегашното правителство и при предишното. Да не говорим за политическата корупция", убеден е Радан Кънев.

Според него отговорност за начина на управление на България и моделът „Кой“ носят всички, които са участвали в изпълнителната власт през годините и особено при двете Тройни коалиции. 

„Трябва да сме наясно с нуждата от много сериозна смяна от хората, които ще участват в изпълнителната власт. Ние трябва да сме отворени към опита, да сме горди с наследството си, но не можем да позволим никакви зависимости от миналото да прекършат устрема към бъдещето, както се случи тази година", каза още лидерът на ДСБ.

Президентските избори

За президентските избори Кънев заяви, че е рано партията да дава номинации, защото енергията трябвало да се насочи към промените вътре в ДСБ. Според него обаче сред възможните варианта са собствен кандидат или подкрепа за човек извън партията, но при условие, че ще е десен и проевропейски настроен политик.  Според него в създалата се сложна външнополитическа ситуация е важно в следващите години държавният глава да продължи посланията на досегашния президент Росен Плевнелиев. Въпреки че досега на няколко пъти Кънев заяви публично, че е готов да бъде претендент на президентските избори, които ще са наесен, днес той не засегна този въпрос.

В края на речта си той призова структурите на ДСБ до март да обсъдят предложенията за промени в устава, с които да се реорганизира партията, да дават предложения, както и да привличат все повече нови хора към идеята на проекта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама