Държавата да обясни защо цените на горивата не падат, заяви Румен Овчаров

09:53, 23 яну 16 / Политика 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавата трябва да уточни първо дали има нелегален внос в България и по какъв начин се реализира. След това трябва да стане ясно кой и как търгува нелегално с горива. Това заяви бившият енергиен министър и настоящ представител на държавата в борда на директорите на „Лукойл“, Румен Овчаров. Коментарът му е по повод високите цени на дизела и бензина в България, въпреки падането на цените на петрола в световен мащаб.

"През 2005 година принудих веригите да запазят цената на горивата, най-вероятно и сега има механизми, с които стойността им да се намали. Комисията за защита на конкуренцията трябва да отговори на въпроса има ли картел в бизнеса с гориво в България. Обаче тя отдавна не коментира този въпрос“, заяви Румен Овчаров.

Той уточни, че вносът на горива в България е 40%, но въпреки това цените у нас остават високи. Според Овчаров вината за това не е в големите вериги, а на вноса влияят злоупотребите.

„Според данните 60% от легалния бизнес плаща 1 млрд. и 200 млн. лв. акцизи, а останалите 40% от вноса плащат само 300 млн. лв. Нали разбирате, че се губят стотици милиони от акцизи и данъци. Второто е как и по какъв начин се определят тези цени. Като има пазарен принцип трябва да се види защо не падат цените, като има 40% внос. Значи има нещо друго и не големите вериги са виновни. Има други механизми, които влияят на този внос“, заяви бившият енергиен министър.

Той допълни, че либерализацията на пазара на горивата никъде не е довела до намаляване на цените. „Така че ние да очакваме, че България ще е някакъв остров на цените на горивата, няма да стане“, категоричен е Овчаров. Според него до нищо добро не води либерализацията и в сектори като електроенергетиката.

„Тя е позитивна там, където създава условия за конкуренция между производителите и възможност за избор между потребителите. Процесът на либерализация въври у нас от 1995 г. Тогава бях министър и го започнахме с принципа на единствения купувач. Тогава цената на електроенергията в България беше 2 американски цента за киловатчас. Сега е 18 стотинки. Тоест, шест пъти повече. Това доказва нещата, които говоря – всички лозунги за либерализация са приказки за наивници“, заяви Румен Овчаров.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама