Да се използват технически изправни отоплителни уреди призоваха пожарникарите в Търговище

08:14, 23 яну 16 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
34 пожара в комини и 44 пожара вследствие на небезопасно използване на отоплителни и нагревателни уреди са станали в Търговищко от месец ноември досега, съобщиха от пожарната. Да се използват само изправни отоплителни уреди и около тях да няма леснозапалими материали. Това посъветваха от пожарната в Търговище, като отправиха няколко практични съвета как да се предотврати риска от пожари през зимата.   Когато се използват уреди за газ пропан-бутан, е необходимо преди това бутилките да са изпитани на налягане в лицензиран сервиз и всички елементи по тях да са здрави, категорични са експертите. Ако пък през студените месеци използвате за отопление електроуреди то трябва да сте сигурни, че електрическата инсталация в жилището е изправна, а подсилването на електрическите предпазители с проводници най-често води до пожар.

За печките на твърдо гориво е важно да имат здрави тухли по вътрешните стени, тъй като те предпазват от нагряване и запалване на близо разположените предмети. Задължително е още преди началото на зимата да се почистят комините, за да се предотврати запалване на саждите в тях.   „Опасно е печките, работещи на твърдо и течно гориво, да се оставят без надзор, особено ако около тях има деца. Необходимо е децата да знаят, че печките са опасни. Важно е да се знае, че преди напускане на помещението или жилището печката трябва да е угаснала", предпуредиха от пожарната.

От там посъветваха при погасяване на възникнал пожар първо да бъде изключено ел. захранването. Ако се намирате във висока сграда, в която има пожар на долните етажи, в никакъв случай да не се правят опити за преминаване през дима.

Най-сигурното действие е да се влезе в някое вътрешно помещение от жилището, да се изолира вратата с мокри кърпи, чаршафи и др. Трябва да се отиде в най-ниската част на помещението и с влажна кърпа пред устата да се чака пристигане на огнеборците.    

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама