Градският съд орязал драстично разрешенията за СРС

19:25, 22 яну 16 25 477 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разрешенията за използване на специални разузнавателни средства (СРС), давани от Софийския градски съд, драстично са намалели в последните месеци. Това става ясно от доклад на председателя на съда Калоян Топалов, който той е изпратил до Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщава „Правен свят“.

За цялата 2015 г. са постъпили 1190 искания, а са дадени 940 разрешения и са постановени 250 отказа. През последните пет месеца на м.г. откакто зам.-председателят на съда Даниела Борисова е поела тази функция, са дадени само 66 разрешения, отказите са 96, като има и още 30 частични отказа.

Показателни са и данните по Закона за електронните съобщения (ЗЕС). За миналата година исканията са общо 169. До средата на август те са били 116, като са дадени 85 разрешения, 29 отказа, а 2 искания са оставени без разглеждане. След като с дейността се заема Борисова, са постъпили 53 искания, като тя е дала само 18 разрешения.

В края на миналата година кадровиците решиха да изискат от Топалов доклад за свършеното от него и екипа му по препоръките, които ВСС даде след проверка на съда в началото на 2015 г.

От документа става ясно още, че шефът на градския съд е взел мерки и по констатираното системно забавяне по изписването на делата. В тази връзка са били образувани дисциплинарки срещу съдите Елка Пенчева, Калинка Илиева – Пандохова, Рени Коджабашева,  Златка Чолева, Олга Кадънкова, Виолета Йовчева и Мариян Марков.

18 вещи лица пък не отговаряли на изискванията. В това число влизал и бившият вече началник на отдел "Информационни технологии и обслужване" инж. Ташко Ташев, който в последните дни критикуваше ръководството на съда. В доклада се казва, че Ташев не притежава висше техническо образование с компютърна насоченост, а е завършил ВМЕИ със специалност "Технология на машиностроенето". Нямал обаче нито един ден трудов стаж по специалността.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама