Глад за кадри в IT-сектора, химическата, машиностроителната и текстилната промишленост отчетоха в Русе

19:01, 22 яну 16 / Политика 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Дуалното обучение е основен фактор за повишаване на квалификацията на средните и висши специалисти и участието им във фирмите. До момента практиката бе самото образование да казва какво иска да прави с професионалното си обучение. Сега обаче двете министерства стартират заедно и с швейцарския проект за дуално обучение срещи между бизнеса и образованието. Бизнесът е именно този, който знае най-добре от какви специалисти има нужда, а образованието следва да отговори на изискванията, за да постигаме развитие."

Това заяви днес зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, която се включи в среща на директори на държавни и общински училища с представители на работодателските организации и бизнеса на тема "Подобряване на връзката между образование и бизнеса чрез дуално обучение и обучение в предприемачеството".

Зам.-министър Везиева поясни, че тези срещи стартират в Русе, тъй като IT-секторът, химическата и текстилната промишленост имат много силен интерес към града.

Тя даде пример с машиностроителните фирми изпитват огромен глад за стругари и от фрезисти, а в същото време местата за тях в професионалните гимназии стоят незаети.

"За последните 25 години приемът на ученици по специалностите от направление „Машиностроене и металообработващи машини“ намалява драстично. Това е голяма болка за икономиката на България. Производството изисква специалисти като заварчици, шлосери, стругари, фрезисти, мехатроници, но в годините битува едно мнение в обществото, че тези професии не са престижни", коментира по този повод и директорът на Професионалната гимназия по промишлени технологии Анелия Христова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама