Обидно е партиите да излизат с общ кандидат за президент, смята Петър Стоянов

18:11, 22 яну 16 / Политика 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Идеята всички партии да проведат преговори и да излъчат обща кандидатура за президент е много смущаваща. Това коментира в предаването „Лице в лице“ по bTV президентът 1997-2001 Петър Стоянов.

Припомняме, че предложението за договаряне на кандидатура за президентските избори през октомври дойде от предишния президент, в момента председател на АБВ – Георги Първанов. Според Стоянов подобно договаряне между партиите би означавало пореден опит за непочтено отношение към избирателите.

„Това е много смущаващо.Това е отново любимата схема на Първанов и политиците от неговото поколение – схема на договарянето. Това е непочтена и обидна схема към българския избирател. По този начин легитимността на президента ще бъде отнета. На хората им омръзна да живеят в система на договорки“, категоричев е Петър Стоянов.

Според него по време на мандата си Росен Плевнелиев не е допуснал нито една стратегическа грешка. Стоянов подчерта, че нападките на Първанов към Плевнелиев се дължат на това, че Първанов „не може да намери друг естествен враг“.

„Със сигурност поведението на Първанов във вашето предаване не беше поведение на президент, а на политик. Може би това се обяснява с предстоящите избори. Той просто не може да си намери враг - нито в лицето на БСП, нито в лицето на ДПС. Затова мисля, че Плевнелиев е просто естественият му враг“, заяви Петър Стоянов.

Той коментира и политическата ситуация и разцеплението в Реформаторския блок. Заяви, че излизането в опозиция на ДСБ го е изненадало и добави, че е „смутен“ от идеята за нов десен проект.

„Аз мислех, че няма да доживея левицата да се разцепи и десницата да се обедини, но това се случи. Първанов разцепи левицата, десницата се обедини и аз бях много щастлив от това. Затова аз съм малко смутен от този нов десен проект. Аз вярвам в искреността на Радан Кънев. Въпреки това, моралният ангажимент на излизащите в опозиция е да кажат, че не са доволни от реформите, че искат нещо радикално и да отидат на избори“, заяви Петър Стоянов.

Според него коалицията, която се сформира в парламента след последните избори е най-доброто, което може да се случи в момента. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама