Постъпки за възстановяването на Спортното училище ще направи Община Шумен

18:11, 22 яну 16 / Спорт 25 896 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Възстановяване на Спортното училище в Шумен, строежът на нова многофункционална спортна зала, за чиито проект правителството отпусна вече 500 хил. лв. поддръжката на старата спортна база, развитието на масовия и детско-юношеския спорт са сред приоритетите на Община Шумен за развитието на спорта.

Това заяви заместник-кметът по култура, младежки дейности и спорт Найден Косев по време на среща със спортните клубове, която бе инициирана от членовете на Спортната комисия към Общинския съвет с председател Васил Христов.

“В сравнение, с което спорта в Шумен беше преди 20 години сме на много по-ниско ниво. Спорт се прави с пари, специалисти, организация и други.

Цялата спортна база, за която говорим и която с години не е било възможно да е бъде стегната тази година трябва да се ремонтира. Основната грижа на администрацията ще бъде да направи така че, спортната база да е в прилично състояние, да не е вредна за спортуващите. Това е приоритетът ни, въпреки че е трудна и сложна задача. Също ще се грижим за детско-юношеския спорт.

По отношение на професионалния спорт ще създаваме условия за неговото развитие като направим базата подходяща за развиване на високо спортно майсторство.

Когато имаш изградена зала, имаш такова бисерче в града си, нещата отиват на друго ниво. Подобна зала няма да има само разходи, но ще носи и приходи”, каза Найден Косев като по този начин отговори на въпросите на спортистите как виждат развитието на спорта през следващите години.

Косев допълни, че самите спортни клубове трябва да дадат идеи какви други начини да се търсят за финансиране, защото общинският бюджет не може да се справи изцяло с финансирането на спорта. Той се съгласи, че парите за спортна дейност отново са малко, но и уточни, че в момента такива са възможностите на икономиката на Шумен.

Според Косев системата на спорта в Шумен трябва да се усъвършенства.

“Трябва друг модел на организация на спорта. Ние трябва да покажем на частния бизнес, в който са парите, че като администрация имаме нужда от тях и че ще ги уважим, ще се обърнем към тях , за да могат те да помагат на професионалния спорт.

Сигурно има начини, с които бизнесът на Шумен да се ползва за подпомагане на професионалния спорт. Когато се съчетаят усилията - Общината си поеме ангажимента за базата, да си поеме ангажиментите към детско-юношеския спорт,  о спортните клубове представят специалисти, то можем да предизвикаме и бизнесът да помага”, допълни Косев.

Във връзка със специалистите Косев обясни, че “в бъдещото си развитие Шумен трябва да има спортно училище, защото няма ли в системата стабилна и сигурна база, където да излизат, както спортисти, така и бъдещи специалисти, каквото и да си говорим на нас пак ще ни липсва един елемент от цялостната спортна система“, каза Косев.

Косев уточни, че това няма да е лек и кратък процес, но админстрацията ще се опита по всички законови начини да възстанови Спортното училище на Шумен.

По време на срещата бе и решено да се инициира създаването на Обществен спортен съвет от спортни деятели и треньори, който да подпомага Комисията по спорт към Общинския съвет.

По време на срещата спортните клубове за пореден път обясниха, че парите заложени в бюджета на Общината за спорт не са достатъчно и се оплакаха от състоянието на спортните зали. По-голямата част от тях се съгласиха с механизмите на финансирането, които са предложени да станат Наредба.

Представителите на клубовете обаче възразиха срещу искането на футболен клуб “Шумен 1929”, който в докладна записка иска 50 хиляди лева от бюджета на общината.

Клубове се противопоставиха на искането с опасението, че тези пари ще бъдат взети от общия бюджет отпуснат им от общината и който те разпределят по между си. по този начин ще бъдат ощетени останалите.

Докладната записка е внесена от председателя на спортната комисия Васил Христов, който  подчерта, че, ако не се намери източник за финансиране, извън годишния общински бюджет за спорт, то веднага ще изтегли докладната си.

По-късно искането за финансиране на футболния клуб бе гледано и от бюджетната комисия, която не взе решение по въпроса, а пренасочи докладната към администрацията с питане дали има откъде да задели 50 хиляди лева за футбол в Шумен.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама