Единственият по рода си Дядовден отпразнуваха в русенско село

18:09, 22 яну 16 25 447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мъжете в село Черешово отпразнувах за поредна година единственият по рода си у нас Дядовден. Те го честват на 22 януари, ден след отбелязването на професионалния празник на акушергинеколозите, акушерките и всички заети с родилната помощ.

В българската традиция „баба“ освен възрастна жена и такава, която има внуци, се нарича и акушерката, на която именно е наречен единият от двата женски празника в годината. Другият е Лазаровден. Той се отбелязва от неомъжени момичета, а Бабинден от раждали жени, които благодарят на акушерката, която им е помогнала да се сдобият с рожба.

Тази година в празнуването на Дядовден се включи и зам.-областния управител Станимир Станчев. Според нововъдения обичай, празникът започна с шествие, водено от музиканти, което стигна до дома на мъж, наречен от сътрапезниците си Дядо на селото. За пети пореден път за такъв беше избран 72-годишният Марин Ангелов Колев.

Той и семейството му посрещнаха гостите си на двора с богата софра, на която се вдигнаха много наздравици и хубави пожелания. От там той беше пренесен на ръце до автомобил, с който всички отидоха до селската чешма, за да бъде извършен ритуалът по окъпване на дядото за здраве. Станимир Станчев дари на Дядото кърпа и сапун, както повелява новата местна традиция.

Заместник-областният управител кометира пред черешовчани за спомените си от дете за този празник. Той изрази честта и привилегията, които чувства за втора поредна година, да сподели празничното отбелязване на Дядовден в Черешово. Станчев подчерта уникалността на празника, прославящ селото в цяла България. Той не пропусна да поздрави и бабите по повод отминалия вчера също голям празник – Бабинден, въпреки че той не е посветен на тях, а на бай Марин заместник-областният управител пожела да продължи още дълги години да бъде „главен“ дядо, да дава сили, ентусиазъм и воля за продължаване напред и поне още 80 години да бъде все така млад.

След ритуала тържеството продължи в читалището, където за доброто настроение на всички присъстващи имаше богата фолклорна програма и специално организирана томбола. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама