Отиде си художникът и скулптор Николай Султанов

17:39, 22 яну 16 25 814 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След продължително боледуване този свят напусна видният сливналия, художник и скулптур Николай Султанов, съобщиха от общинската администрация.

Николай Султанов e племенник на художника Добри Добрев, на писателя Стефан С. Султанов, братовчед на видния литературен критик Симеон Султанов и поета Дамян Дамянов.

Султанов през 1953 г. завършва Сливенската мъжка гимназия „Добри Чинтулов". Следва специална педагогика, след което учи скулптура. От 1960 до 1964 година работи в Перник като учител и художник. През 1964 година се връща в Сливен, създава Основно помощно училище „Д-р Власаки Шуманов" и е негов директор в продължение на 30 години.

Повече от 18 години ръководи школата по изобразително изкуство в Детски комплекс /бивш Пионерски дом/. Съчетава служебната си работа с изследователската – един от първите сливенски педагози,  удостоен с І квалификационна степен. През 1994 година , след 36 години трудов стаж, излиза в пенсия и се отдава изцяло на художествено творчество.

От 1991 да 1995 година Николай Султанов е общински съветник и и председател на Постоянната комисия по образование, култура и вероизповедание. През този период са възстановени годишните наградите на Община Сливен - „Добри Чинтулов”, „Д-р Иван Селимински” и учредена ежегодна награда за стопански постижения „Добри Желязков”.

От 1996 до 2002 година е председател на Клуба на дейците на културата. Носител е на наградата на КДК за 2000 година. Член е на Съюза на българските художници – секция „Скулптура”. Член е и на  Съюза на независимите български писатели. Почетен гражданин на Сливен от 2006 година.

Николай Султанов има пет самостоятелни изложби и участия в други – повече от 40. Негови скулптури, паметници, мемориални плочи и декоративни пана могат да се видят в Сливен, Карнобат, Бургас, София и др.

Поклонението ще се извърши на 26.01.2016 г. от 11.00 ч. до 12.30 часа в зала „Май”, а погребението ще бъде от 13.00 часа на Новоселските гробища.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама