Инструментите в Училището по изкуствата в Русе са на по 50 години, има нужда от нови

17:29, 22 яну 16 / Култура 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Инструментите в Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ не са подменяни вече 50 години, съобщи днес по време на пресконференция, посветена на отчета на фондация „Русе – град на свободния дух“, директорът на учебното заведение Мария Дуканова.

Тя заяви, че трябва поетапно да се подмени инструментариума, а държавата не осигуряава допълнителни приходи за това, такива няма и в делегирания бюджет. Акцентът ще се постави върху клавирните инструменти, защото те се използват от всички ученици.

Първата стъпка е подмяна на механиката на големия роял в зала „Русе“, която не е пипана вече 35 години. Стойността на нова такава е 5 000 евро. По този повод зам.-кметът Страхил Карапчански заяви, че е възможно фондацията да окаже подкрепа за решаване на този проблем, при това бързо.

Той обаче съвсем не е единственият, стана ясно още по време на срещата с медиите. Като следваща стъпка е необходим закупуване на нов роял за концертния салон на училището. Там сега има два, но те и особено единият, не са в състояние да поемат концертите и майсторските класове, които се провеждат в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, съобщи с тревога директорката му. За решаване на този проблем ще са необходими около 70 000 евро.

Също така трябва да се подменят и немските пиана, но те засега още имат някакъв живот в себе си и е възможно той да се удължи, като се смени механиката им. Те са 25 на брой, като за всяко от тях ще са необходими по 500 евро или около 12 500 евро общо.

Трябва да се бракуват и използваните с десетилетия руски пиана, каза още Мария Дуканова. След дългогодишната им употреба и последвала в резултат на това амортизация, те вече не подлежат на ремонт, като на тяхно място трябва да се закупят нови, макар и малко по-напред във времето.

При останалите инструменти положението е по-добро, съобщи Дуканова. Тя заяви, че през годините училището е закупило достатъчен брой струнни и духови такива, като делегирания бюджет позволява те да се ремонтират, когато се наложи.

Директорът на Националното училище по изкуствата изрази надежда, че културната институция, чиито възпитаници концертират по целия свят, ще получи помощ, както от тях, така и от приятели на училището, а също и от русенски бизнесмени. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама