Съдиите с жалба срещу два текста на “Труд”

17:12, 22 яну 16 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-голямата магистратска организация у нас - Съюз на съдиите в България, изпрати до Националната комисия по журналистическа етика жалба заради два текста на притежавания от Петър Блъсков вестник “Труд”.

Първият материал е със заглавие „С тълкувателно решение на ВКС: Лозан Панов подари амнистия за престъпниците”, а вторият - “Българският съд е похитен от олигархията и започна да ̀и служи”.

Според съдиите информацията в двата текста е изнесена в нарушение на Етичния кодекс. “Журналистическият коментар в тях e изведен чрез внушения, а не чрез анализ, произтича от невярно отразени сведения и превратно представена фактология. Текстовете не съдържат аргументирана авторска позиция, а възпроизвеждат безпочвени и напълно неоправдани от гледна точка на обществения интерес (и по смисъла, вложен в чл. 5 от Етичния кодекс) лични нападки”, смятат магистратите.

И предупреждават: В резултат – обществото е сериозно заблудено, вместо да бъде предпазено. Това уврежда съдебната система като цяло и авторитета на отделни съдии. С недопустимите средства на агресията и изопачаването в общественото мнение открито се насажда ненавист към правораздавателната дейност. Подобна деятелност може да се окачестви само като уронване на престижа на съдебната власт, но не и като изпълнение на дълга на журналиста да бъде „обществен страж”.

В обем от цели шест страници съдиите са посочили многобройните неточности и неверни внушения, като започват с недвусмислено доказване за неверността още на заглавието.

Съюзът на съдиите се объща към етичната комисия да постанови, че с двете публикации “Труд” е нарушил четири члена от Етичния кодекс, а именно:

1.1.1 Ще предоставяме на обществото точна и проверена информация и няма преднамерено да скриваме или изопачаваме факти.

1.1.4 Ясно ще разграничаваме фактите от коментарите и предположенията.

2.6.1 Спазваме презумпцията за невинност и не квалифицираме никого като „престъпник“ преди издадена присъда.

2.7.1 Ще се придържаме към добър тон и благоприличие в нашите публикации.

Пълният текст на жалбата и откъси от визираните текстове може да видите ТУК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама