И през 2016 г. русенци ще се радват на фестивалите за пясъчни и ледени фигури и на парада за ретро автомобили

17:12, 22 яну 16 / Култура 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През 2016 г. фондация „Русе – град на свободния дух“ ще продължи да финансира изявите на талантливи деца, както и местни инициативи, увери днес по време на пресконференция зам.-кметът Страхил Карапчански. Срещата с медиите беше организирана, за да се направи публичен отчет за дейността на фондацията през 2015 и г. и да се даде информация за проектите, които тя ще подкрепи през настоящата 2016 г.

Стана ясно, че вече е кандидатствано по оперативната програма за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2014-2020. Одобрени са 22 проекта, единият от които е с участието на русенската фонадцията. Там тя е партньор с консорциум, който включва неправителствени организации от град Видин и от Румъния. Има силно партньорство и с екип на Софийския университет, с който се организира кампания за популяризиране на трансграничния регион Румъния – България като атрактивна туристическа дестинация.

Фонадцията е влязла и в партьнорската мрежа на евросредиземноморската фондация „Ана Линдт“ - клуб на неправителствени организации от 42 държави, който създава много нови възможности.

По време на пресконференцията стана ясно още, че в рамките на първата конкурстна сесия от декември 2015 г. за широкомащаби събития, по които кандидатстват различни организации за финансиране от фондацията „Русе – град на свободния дух“, вече има 35 проектни идеи за общо 350 000 лева. Кампанията е ежегодна и в резултат на нея се решава, кои от предложените проекти ще бъдат подпомогнати. Поставя се акцент върху нови неща, които не са се случвали досега в Русе.

За 2016 г. фондацията добавя и нова тема, свързана със спорта. Причината е, че Русе беше избран за европейски град на спорта през настоящата 2016 г. По тази тема ще се работи по различни направления, някои от които са традиционни за местната власт. Такива са привличането на средства за модернизиране на спортната база в общината, подпомагане на местните клубове и организиране на различни състезания и работа за осигуряване на устойчиви инвестиции в масов спорт.

Има идея да се разработят алтернативни пространства, които никога досега не са били използвани за спорт, но те ще се превърнат в поле за него. Ще се работи и за привличането на гражданите към активния начин на живот. Също така ще се подпомагат спортни празници на детски градини и училища, както и сред работниците от големи предприятия от региона.

През 2016 г. фондацията традиционно ще подкрепи фестивалите на пясъчните и на ледени фигури, както и парада на ретро автомобили, лятната музикална академия „Алегра“, както и инициантивата посланник на свободния дух.

По отношение на фестивала на пясъчните фигури беше издадена и малка тайна – темата му ще е „Шампиони“. Причинната е не само избирането на Русе за европейски град на спорта, но и предстоящата олимпиада и европейско първенство по футбол. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама