6400 дози от турския "Пентаксим" са били раздадени в Бургаско, "Еувакс" няма

17:02, 22 яну 16 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 6400 дози от турската петвалентна ваксина "Пентаксим" са били раздадени през вторите шест месеца на миналата година на бургаските лекари, съобщиха за Topnovini.bg от Регионалната здравна инспекция в морския град. В края на юли миналата година те са били получени от Министерството на здравеопазването (МЗ) като дарение от Турция. На склад има още 350.

Ваксината е била разпределена на джипитата в края на юли и началото на август м.г. за имунизации на подлежащите деца.

От РЗИ твърдят, че през 2015 г. при тях не са постъпвали запитвания от родители за безопасността на ваксината. Нямало е и съобщени от общопрактикуващите лекари нежелани реакции при приложението на "Пентаксим".

През януари тази година няколко родители са поискали по телефона информация за безопасността на ваксината от служители на РЗИ.

През 2015 г. са получени декларации на 29 родители за отказ от имунизации, които касаят прилагането на всички видове ваксини по Имунизационния календар, като конкретен отказ от ваксинация от "Пентаксим", доставен от Турция, не е получаван.

На въпрос от страна на Topnovini.bg дали в областта има от турските ваксини срещу Хепатит Б, за които се твърди, че имат наднормено съдържание на живак, от РЗИ-Бургас отговориха, че до този момент при тях не е постъпвала противохепатитната ваксина "Еувакс".

Припомняме, че скандалът с въпросните турски ваксини избухна, след като Върховната административна прокуратура (ВАП) изиска становището на Изпълнителната агенция по лекарства, което съдържа информация, че ваксината "Еувакс" не е разрешена в страната, но тя е в склад на министерството и не е пускана в употреба. По-късно заместник-главният прокурор Ася Петрова каза, че и ваксината "Пентаксим" е забранена за употреба в България.

От прокуратурата внесоха уточнението, че ваксините всъщност не са опасни, а просто неразрешени за употреба.

Здравният министър Петър Москов пък бе категоричен, че „Пентаксим“ няма да бъде спряна, а "Еувакс" не е използвана в страната, но ще остане на склад до 2017 година, когато изтича срокът й, след което ще бъде унищожена.

През лятото на 2015 г. Турция дари на България ваксина срещу 5 заболявания при децата, част от имунизационния календар, и ваксина срещу Хепатит Б. До дарението се стигна, след като в страната ни спряха доставките на "Пентаксим", а имунизациите и реимунизациите на деца бяха отложени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама