Теменужка Петкова: Хората не бива да се плашат от либерализацията на пазара на ток

16:47, 22 яну 16 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Хората не бива да се плашат от либерализацията на пазара на електроенергия. В никакъв случай това не нещо, което е насочено към увреждане на техните интереси", заяви днес в Пловдив министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на посещението си в "EVN България".

По думите на министъра процесът на либерализация е преминал през всички страни - членки на Европейския съюз, а България е една от последните държави, които не са либерализирали енергийния си пазар. Според Петкова няма място за притеснение, защото либерализацията означава конкуренция, пазар, който предлага по-добри условия.

Министърът припомни, че фирмите отдавна могат да си избират доставчик на електроенергия. При настоящото законодателство битовите абонати също могат да го правят, но трябва да се случат някои задължителни неща, за да се пристъпи към тази практика.

"На първо място най-важното е битовите потребители да бъдат защитени. И ние ще помислим най-вече за това - за уязвимите групи хора, които нямат възможност да поемат едно евентуално покачване на цената на електроенергията", категорична бе министър Петкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама