Министър Василева откри новото регионално депо за отпадъци край Хаджидимитрово (снимки)

16:40, 22 яну 16 25 471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новоизградената регионална система за управление на отпадъците в регион Ямбол бе открита официално днес от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева.

Сред гостите бяха кметовете на Ямбол и Сливен Георги Славов и Стефан Радев, както и кметовете на общините, които депото ще обслужва, зам.- кметовете на община Сливен Стоян Марков и Стефан Кондузов, официални лица и други гости.

При откриването министър Василева изрази удовлетворение от реализирания проект.  „Въпреки обществения отпор, проектът е реализиран в срок и новата инфраструктурата изцяло съответства на изискванията за опазването на околната среда. Убедена съм, че ползите от него са налице, вярвам че ще продължат усилията за надграждането му със система за компостиране", допълни тя. Министър Василева поясни още, че такава възможност се дава с нова процедура по ОП „Околна среда" като близо 100 мил. лв. ще бъдат налични на общините за такива дейности. Кметът на Ямбол Георги Славов от своя страна изрази удовлетвореност от приключването на проекта и благодари на всички общини за подкрепата.

Кмеът Стефан Радев изказа благодарност към всички, допринесли за успешното осъществяване на този проект, който е от особена важност за нашата община. „Вече разполагаме с нова система за управление на отпадъците и това депо в Ямбол включва целия цикъл от оползотворяването им, сепариране и депониране на неизползваемите такива. Чрез реализацията му е решен проблемът със закриването на старото сметище край Сотиря", посочи още той. По думите му, въпреки ,че разстоянието до новото сметище е по-голямо и в услугата вече е включено сепариране, което ще увеличи план-сметката за чистота, това е съвременния начин да решаваме проблема с отпадъците. Кметът на Сливен е председател на Сдружението на общините, участнички в проекта за изграждане на депото.

Новото депо се намира  в местността „Гол баир", в землището на село Хаджидимитрово.

Проектът „Изграждане на Регионална система за управление на отпадъци в регион Ямбол  се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” и е на стойност 31 266 832 лв. От тях в строителството на Клетка 1 са вложени 9 138 773 лв.

Депото, което отговаря на всички екологични изисквания, ще обслужва 270 000 жители на общините Сливен, Ямбол, Нова Загора, Тунджа и Стралджа.

В рамките на проекта е  изграден довеждащ път до съоръжението и е извършена рекултивация на старите общински депа за битови отпадъци на Сливен, Ямбол, Нова Загора и Стралджа.

Общите икономически ползи от новото депо за отпадъци са свързани със събирането, третирането, съхранението и мониторинга на отпадъци, а и с положителен ефект върху заетостта. По своята същност компостирането има ефект върху намаляване количествата биоразградимн отпадъци, предназначени за депониране. Допълнително се облекчава сметосъбирането и се постигат съответни екологични ефекти и подобряване на възможностите за отдих. Предотвратяването на незаконно изхвърляне, особено на опасни отпадъци, има ефект върху дейностите в съседство със сметищата. Ползите са и за селското стопанство и туризма.

На церемонията за откриване на депото беше отслужен водосвет. Пред официалните гости, по време на церемонията природозащитници и жители в непосредствена близост с депото, изразиха несъгласието си с реализацията на проекта.

„Натровихте ни въздуха, водата и живота с това сметище”, обявиха те. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама